Magsjukan i Ljungby

Hallonen bakom magsjukan i Ljungby

1:11 min

Den andra analysen av de hallon som misstänkts ligga bakom magsjukan i Ljungby, som smittat ett 70-tal och dödat tre, visar att det är bären som har orsakat utbrottet.

Vår samlade rapportering om magsjukan i Ljungby hittar du här.

Efter magsjukeutbrottet på tre äldreboenden i Ljungby där ett 70-tal personer smittats och tre personer avlidit, skickade kommunen två förpackningar med hallon till Livsmedelsverket.

Analysen av den första förpackningen visade inget calicivirus men nu den andra analysen, som gjordes i fredags, visade att bären innehöll viruset.

– I och med det här kan vi med säkerhet säga att det är hallonen som orsakat utbrottet av magsjuka på kommunens äldreboende, säger livsmedelsinspektör Josef Larsson i ett pressmeddelande.

– Det känns bra att få veta vad det kommer från, säger Carina Karlund, informationschef vid Ljungby kommun till P4 Kronoberg.

Vid kommunens kök har rutinerna, som kommunen erkänner har haft brister, ändrats så att alla frusna bär kokas innan de används. 

– Det var rätt beslut att skärpa rutinerna, i efterhand kan man samtidigt känna att vi borde gjort det från början men vi tycker inte att Livsmedelsverkets rekommendationer har varit helt tydliga.

Det finns fortfarande fall av magsjuka på kommunens boenden men de som smittats av hallonen har tillfrisknat, meddelar kommunen i pressmeddelandet.

Vi uppdaterar under hela P4-dagen.