Kampsportstränare döms till fyra års fängelse för våldtäkt mot barn

En 14 år gammal flicka blev sexuellt utnyttjad av sin kampsportstränare. Nu döms han till fyra års fängelse för våldtäkt mot barn.

En 50-årig tränare har vid upprepade gånger haft samlag med en 14-årig flicka som han tränat i kampsport. Nu döms han till fyra års fängelse. Enligt tingsrättsdomen var mannen intresserad av mer än träning och ville utnyttja henne sexuellt.

– Det har inte skett något tvång. Våldtäkten ligger i att man inte kan samtycka till sexuella handlingar med en vuxen när man är under 15 år, har åklagaren Josefina Yalo tidigare sagt till TT.

Pågick länge

Övergreppen fortsatte efter att flickan fyllt 15 år men rubricerades då om till sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Tränaren döms även för brott mot en annan flicka under 15 år och en under 18 år. Då döms han även för utnyttjande av barn för sexuell posering, flera fall av sexuellt ofredande samt barnpornografibrott. Bland alla anklagelser frias mannen bara från en av åtalspunkterna, ett fall av sexuellt ofredande.

"Ska finnas minst två vuxna"

Det här är inte första gången ett sånt här fall tas upp från just idrotten, Anders Wahlström som jobbar med såna här frågor på Riksidrottsförbundet säger att det ständigt jobbas på det.

– Vi tar fram utbildningsmaterial och försöker att förtydliga anvisningar beträffande trygghet. Vid varje träning ska det till exempel finnas minst två vuxna, vilket är en av de åtgärder som vi vet har förebyggande. De grupper som har bättre förhållanden har också möjlighet att få större bidrag, säger Anders Wahlström från Riksidrottsförbundet.