Magsjukan i Ljungby

Facket: Låt magsjuk personal behålla lönen

2:33 min

Jonas Gerhardsson på Kommunal i Ljungby vill att karensdagen för anställda som blev sjuka under magsjukeutbrottet tas bort. Men det har Anna Hesselstedt, personalchef på kommunen, inga planer på.

Vår samlade rapportering om magsjukan i Ljungby hittar du här.

Magsjukan på ett antal äldreboenden i Ljungby har även lett till att anställda drabbats och blivit magsjuka.

– Den största upprördheten är att man inte får en betald karensdag, Jonas Gerhardsson på Kommunal i Ljungby.

– Jag tycker inte att det är acceptabelt. Det här är människor som ställer upp för omsorgstagarna och gör sitt bästa, de har blivit sjuka på arbetet så det är en arbetsskada anser jag, säger Gerhardsson.

Anna Hesselstedt, personalchef, delar inte Gerhardssons syn på saken.

– Frågan som växer är inte direkt ny utan den kommer upp varje gång som det förekommer stora smittor som maginfluensa eller influensa med feber där man tycker sig ha blivit smittad av andra skäl än privata, säger Hesselstedt och fortsätter:

– År 2011 beslöt personalutskottet här att vi ska rätta oss efter de sjukregler som finns i Sverige och behålla vår karensdag och det regelverket har vi förhållit oss till sedan dess så vi har den rutinen att man får ta sin karensdag, oavsett skäl till att man har blivit sjuk.

Kan det verkligen vara så att personalen ska behöva betala en karensdag för detta?

– All personal har väl inte blivit smittad genom att äta maten vad jag har förstått utan har blivit smittade sen i sin tur av människor som varit sjuka, jag är inte exakt uppdaterad på hur många som insjuknat men den senaste siffran jag hörde är 10 till 25 och hur många som blev sjuka direkt då man intog maten vet jag inte, men det är färre än så.

Om man inte är säker men det är samma symptom, borde man inte då få slippa karensdag?

– Nej, det tycker jag inte eftersom vi har det här regelverket, säger Hesselstedt.