Arkeologiska fynd i Tortuna

1:37 min

I Tortuna utanför Västerås har man hittat en medeltida kyrkogård och troligen rester från en gammal träkyrka.

Det var när Tortunaskolan skulle byggas ut som man bestämde sig för att först göra en arkeologisk utgrävning. Det fanns noteringar sen 50-talet i det så kallade fornminnesregistret att man hittat "skelett på rad". Det var en tydlig indikation på att det skulle kunna vara en gammal gravplats.

I en vecka har man nu varit på plats och grävt precis intill Tortunaskolan och man har gjort flera fynd.

– Vi har hittat drygt 20 skelett som tyder på att detta är en gammal gravplats. Vi har även hittat stora stolphål och vi tror att det är från en tidig träkyrka och såna finns det inte många av i Västmanland. De är ovanliga, säger Ulla Bergquist som är arkeolog på Länsstyrelsen.

Hur gamla skeletten är vet man inte än. Arkeologerna har tagit benprover som ska analyseras, men  arkeologerna har en teori.

– Jag skulle gissa att det handlar om äldre medeltid, alltså innan man började begrava vid Tortuna kyrka. Så detta är nog den gamla begravningsplatsen, säger Emma Sjöling som är arkeolog och osteolog.

Idag fylldes utgrävningen igen för att skydda fynden. Det är Västerås stad som bestämmer om det ska göras fler utgrävningar.