Australien outsourcar flyktingar

8:52 min

Nästa steg i Australiens hårt kritiserade flyktingpolitik är att de tänker betala fattiga Kambodja för att de ska ta emot människorna som tänkt sig en framtid i Australien. Reporter Margita Boström.

– Varför gör inte Europa som Australien?

Det var Australiens Premiärminister Tony Abbotts råd till Europa i samband med att allt fler flyktingbåtar sjönk i medelhavet.

Sedan några år tillåts ingen flykting eller asylsökande att via båt att komma iland i Australien. Människorna förs direkt till läger i Papa Nya Guinea eller till den lilla ö-landet Nauru. Där deras flyktingstatus prövas.

Nästa steg i Australiens hårt kritiserade flyktingpolitik är att de tänker betala fattiga Kambodja för att de ska ta emot människorna som tänkt sig en framtid i Australien. Ett avtal skrevs under i höstas.

Är ett köp och säljsystem lösningen på världens flyktingproblem och är Kambodja ett land att skapa sig en framtid i?

23-åriga Phen Sok sitter och ammar sin två månader lilla dotter Ra. Hennes två andra barn, sexåriga Tola och treåriga Sreg, klänger på henne.

Det finns inget utrymme till så mycket mer. Deras hem består av en liten låda inklämd under den mycket trafiktäta bron Monivong som leder över floden Bassac i Phnom Penh.

Det finns inga väggar och det går bara att krypa runt i det lilla utrymmet.

– Ja, jag var rädd i samband med presidentvalet för snart två år sedan, säger Phen Sok.

Under presidentvalkampanjen för ett och ett halvt år sedan förekom det mobbar mot vietnameser i Kambodja efter falsk ryktesspridning.

Phen Sok är född i Kambodja men hennes föräldrar är från Vietnam. De blev kvar i Kambodja efter kriget 1979 då Vietnam gick in i Kambodja för att få bort de Röda Khmererna och dess ledare Pol Pot.

– Jag är ju född här och känner mig som Kambodjan försäkrar hon.

På den leriga sluttande lilla remsan ner mot floden klänger de enkla stolphusen. Här bor nästan bara människor med vietnamesisk bakgrund men det är något man inte vill kännas vid här.

Min tolk säger att alla pratar Khmer med en tydligt Vietnamesisk accent. Många är statslösa, de är varken medborgare i Vietnam eller Kambodja. Men de är inte heller registrerade som flyktingar.

Totalt finns det bara sammanlagt ett 80-tal registrerade flyktingar i Kambodja, de flesta kommer från grannländerna i regionen.

Och de lever ett hårt liv, säger Denise Coghlan som driver Jesuiternas flyktingtjänst i Kambodja.

– De bor trångt, är fattiga och har mycket svårt att hitta ett jobb. Och de unga har svårt att skaffa sig en utbildning, säger Denise Coghlan som ursprungligen kommer från Australien men som bott i Kambodja sedan 1990.

Australien och Kambodja skrev i höstas under ett avtal där Kambodja förbinder sig att ta emot flyktingar som nu sitter i Australiens outsourcade läger i Nauru.

Det är människor som via båt försökt ta sig till Australien men som istället förts till den lilla ö-nationen Nauru där de levt i smutsiga, trånga tältläger.

I Nauru finns nu ungefär 750 asylsökanden samt 200 som redan fått sin flyktingstatus. De flesta ser ingen framtid i Nauru, landet som är 21 kvadratmeter stort och har en befolkning på knappt 10 000 människor.

Detta är en del av Australiens hårt kritiserade flyktingpolitik.

För några veckor sedan vände sig den Australiske migrationsministern Peter Dutton direkt till de Australiska flyktingarna i Nauru och vädjade att de ska skriva under dokumenten och acceptera förflyttningen till Kambodja.

-- Ni och era familjer kommer aldrig att tillåtas bosätta er i Australien. Om ni skriver på förbindelsen om att flytta till Kambodja så kommer ni till ett land som bjuder på många möjligheter för er och era familjer. Det är ett land med stabil ekonomi sa Peter Dutton.

Men stämmer den bilden?

Kambodja är ett av Sydostasiens fattigaste länder som knappt kan ge alla sina egna innevånare en dräglig vardag. Nästan 2 av tio människor i landet lever i extrem fattigdom.

Hundratusentals kambodjaner tar de smutsigaste och minst betalad arbetena i grannländerna för att försörja sina familjer.

Parlamentsledamoten Yem Ponhearith tar emot på sitt luftiga rum i parlamentet.

Han är också talesperson för oppositionspartiet det Nationella Räddningspartiet som satt sig emot flyktinguppgörelsen med Australien.

– När vi insåg att regeringen tänkte skiva under överenskommelsen med Australien krävde vi att det absolut måste vara frivilligt för flyktingarna att komma hit. Vi anser inte att vårt land är redo för att ta emot flyktingar. Kambodja är ännu inte ett land där alla lagar efterlevs och det finns frågetecken kring rätten att fritt uttrycka sina åsikter här, säger han och lägger till det kommer att bli svårt för flyktingarna att finna jobb här.

Det har varit svårt att locka flyktingarna att flytta till Kambodja, därför har Australien nu sockrat erbjudandet. Hjälp med bostad, utbildning och sjukvård och dessutom runt motsvarande 100 000 kronor i näven.

En ofantlig summa pengar i Kambodja, som kan skapa problem för flyktingarna, enligt Denise Coghlan

– Normalinkomsten här ligger runt 1000 kronor i månaden så om flyktingarna får så mycket pengar kan det skapa avundsjuka, säger hon.

I en annan del av Phnom Penh bor muslimer, varav de flesta har sitt ursprung i Malaysia. Där i de trånga gränderna träffar vi Smah Soty som sitter vid familjens lilla affär där man säljer lite grönsaker och krossad is.

Något som det är stor åtgång på i den 40-gradiga värmen. I knät har han 2-åriga dottern Ro-sita som proppar munnen full med is.

– Kambodja är inte redo för att ta emot flyktingar. Landet måste klara av att hjälpa sin egen befolkning först, säger han.

Australien har lovat betala närmare 280 miljoner kronor till Kambodja de kommande fyra åren vilket är en struntsumma i samanhanget då landet varje år tar emot betydligt högre summor i internationellt bistånd.

Vad var det då som lockade Kambodja att göra den överenskommelse? Enligt Denise Coghlan kom förfrågan från Australien helt rätt i tiden.

– Erbjudandet kom när Kambodjas premiärminister Hun Sen var internationellt ifrågasatt efter ett val som kantades av valfusk och ett bojkottande oppositionsparti. Att då få frågan från ett västland som Australien passade Hun Sens regering bra. Ett slags erkännande från väst om att Kambodja var ett land att göra överenskommelser med, säger hon.

Men än har ingen flykting anlänt från Nauru till Kambodja. Australiens regering gör nu allt för att förmå några att ge upp drömmen om en framtid i Australien

– Vårt paketerbjudande nu kommer att ge er en bra möjlighet att starta ett nytt liv i Kambodja. Men det gäller att nappa nu! Vi ger ingen garanti för att detta fina erbjudande återkommer sa den Australiske migrationsministern Peter Dutton i sitt videomeddelande till flyktingarna i Nauru.

Denise Coghlan skakar på huvudet åt migrationsministerns försäljningsförsök och säger att Australiens så kallade lösning inte alls är en lösning.

Så länge världen är full med konflikter så kommer människor vilja fly för att försöka ge sina barn ett bättre liv, för att rädda sina egna liv. Var jag i samma situation som dom så skulle även jag fly, säger hon.

– Vad ger oss rätten att bestämma? Att vi ska ha ett bra liv. De ska stanna och riskera att bli dödade, säger Denise Coghlan.

Margita Boström, Phnom Penh, Kambodja
margita.bostrom@sverigesradio.se