Tusentals båtflyktingar till Sydostasien

1:49 min

Över 2000 båtflyktingar har de senaste två dagarna kommit till Malaysia och Indonesien. Alla tros vara från den statslösa muslimska gruppen rohingyas, som flyr både Burma och Bangladesh där de lever under fattiga och våldsamma förhållanden.

Samtidigt har den thailändska regeringen, som nyligen hittade flera dödsläger med rohingyas, uttryckt att man tänker ta krafttag mot människosmugglarna, och att grannländerna måste samarbeta.

– Vi kan inte hantera det här problemet själva, vi behöver samarbeta med våra grannar, säger översten Weerachon Sukhondkhapatipak, som är regeringens talesperson för utrikesfrågor.

De fångläger med både massgravar och levande, svårt tärda migrantarbetare framförallt ur rohingyasgruppen, som hittats i södra Thailand i förra veckan tycks bara vara toppen av isberget. De senaste två dagarna har båtar med rohingyas antingen själva kommit i land eller räddats i sista stund från havets vågor i också Malaysia och Indonesien. Upp mot 6000 flyktingar kan fortfarande befinna sig ute på Indiska oceanen, enligt nyhetsbyrån AP.

Därför har den thailändske premiärministern Prayut Chan-ocha beordrat polisen att gripa de inblandade i människosmugglingen, men också krävt ett möte med flera grannländer för att prata om krisen.

Hittills är det framförallt personer i det styrande ledet som har gripits i Thailand. Det handlar om allt från borgmästare till polistjänstemän. Likadant har det sett ut i Malaysia och Bangladesh.

– Premiärministern har själv beordrat att man tar det här på allvar nu, och om utredningen visar att det också är regeringsföreträdare som varit involverade i den här illegala verksamheten kommer de att straffas, säger talespersonen.