Allt fler bluffakturor anmäls

1:32 min

Problemet med bluffakturor och nätbedrägerier är ett stadigt ökande problem. Från 2013 till 2014 var ökningen i Värmland nästan 160 procent.

2014 anmäldes 215 fall av bluffakturor i Värmland. Under 2013 var motsvarande siffra 83. För tio år sedan var det bara 14 anmälningar om bluffakturor. En utveckling som Rådrummets konsumentrådgivare i Karlstad, Elisabeth Eklo, kommenterar såhär:

– Jag började jobba 2002, då sprang det runt dörrförsäljare av dammsugare och abonnemang. Det var också en del modemkapningar. Nu är det en helt annan nivå och en oerhörd kreativitet som går ut på att hitta på nya sätt att lura oss på, säger hon.

Elisabeth Eklo nämner till exempel olika former av bilvärderingar där det faktiskt finns gratis tjänster på nätet. De som anmält rapporterar att de fått betala 500-1 000 kronor för något som egentligen inte är värt något.

Och blir man lurad eller känner att en faktura eller ett avtal inte stämmer måste man ta kontakt med företaget ifråga.

-- Du måste tyvärr göra det. Det gör man bäst med mejl. Man mejlar och talar om vem man är, vad det gäller, vad man vill bestrida eller ångra och att de bekräftar att beställningen är borta. Sen kan man ta kontakt med konsumentvägledare i kommunen och fråga hur man gör om man är osäker, säger Elisabeth Eklo.

Det finns ingen logik i vilka som drabbas. Det kan vara företag eller privatpersoner, det kan vara ung eller gammal.

– Det kan vara alla. Det kan vara en student och vi har haft personer över 90 år som hört av sig till oss, säger Elisabeth Eklo.