Förskolebarn återinvigde nyrenoverade Backaleden

4:58 min

Inför den europeiska vandringsfestivalen Eurorando, som arrangeras i Skåne nästa år, har Backaleden i Brösarpsområdet renoverats.

Leden har funnits sedan mitten av sjuttiotalet, när naturreservatet bildades. Den kallades för den gula leden och är en systerled till Skåneleden, som har orange märkning. När man nu skulle restaurera och förbättra leden, göra den mer tillgänglig  och lättare att hitta, så bestämde man sig för att ge den ett nytt namn. Med inspiration från Brösarps backar gav man leden det nya namnet Backaleden.

Restaureringen består i att man har gjort om märkningen på träd och stolpar. Eftersom leden går genom betesmark, med stenmurar och taggtråd har man gjort nya stättor, en sorts stege, för att ta sig över.

För att fördjupa upplevelsen av platser man passerar längs vägen, har man tagit fram en mobilapp. Med den vill man öka förståelsen för växter och djur. Man kan se bilder av olika fåglar och även lyssna på hur de låter.

Nu har den nyrenoverade Backaleden invigts, av några barn från Utsiktens förskola i Brösarp, genom att de sågade av en gren istället för att klippa av ett blågult band.

Vår reporter Dajana Kovacevic var på plats i Brösarp under nylanseringen och tog en liten rundtur längs leden tillsammans med Sven G. Hultman, Brösarps byagille.

Du kan lyssna på Sven, när han berättar om leden och ger tips på sin personliga favoritplats, i ljudklippet ovan.