Tredje mördade bloggaren i Bangladesh i år

1:19 min

Den bangladeshiske bloggare som mördades i natt skulle ha deltagit i ett seminarium om pressfrihet för en dryg vecka sedan i Stockholm. Men nekades visum.

Bloggaren Ananta Bijoy Dash hade bjudits in av Svenska PEN för att medverka vid ett seminarium i anslutning till Pressfrihetens dag, den tredje maj, där han skulle tala om hoten mot journalister och författare i Bangladesh.

Men den svenska ambassaden i Dhaka nekade honom inresetillstånd med motivet att att det fanns en risk att han skulle stanna i Schengen-området och att hans besök inte var angeläget nog. Det uppger Svenska PEN, som citerar ambassadens beslut på sin hemsida.

“You belong to a category of applicants where there is always a risk involved when granting a visa that you will not leave Schengen area after the visit. Furthermore, the purpose of your trip is not urgent enough to grant you visa.” (ur avslaget från Sveriges ambassad i Dhaka)"

På uppmaning av Svenska PEN lämnade Ananta Bijoy Dash in ett överklagande av ambassadens beslut, skriver organisationen. I ett brev till ambassaden förklarade Svenska PEN att de ville genomföra mötet med Ananta Bijoy Dash även om det måste skjutas framåt i tiden.

Ärendet skulle ha behandlats av Migrationsdomstolen i Göteborg inom de närmaste veckorna. Men nu är det alltså för sent.

Tidigt på tisdagsmorgonen hackades Ananta Bijoy Dash ihjäl av fyra män beväpnade med machetes, när han var på väg till jobbet från sitt hem i staden Sylhet i norra Bangladesh.

33-årige Ananta Bijoy Dash, som jobbade på bank, hade mottagit hot de senaste månaderna och hans vän Debasish Debu säger till nyhetsbyrån AFP att kamraten stod på "extremisternas dödlista".

Två andra bloggare har mördats i Bangladesh i år, Washiqur Rahman och Avijit Roy som skrev för samma sajt som den nu mördade Dash, Mukto-Mona. För bara en vecka sedan tog Indiska al-Qaida på sig mordet på Roy.

Den nu mördade Ananta Bijoy Dash var också redaktör för magasinet Jukti, som ges ut kvartalsvis och han satt som ordförande i en humanistisk organisation i hemstaden Sylhet. Han hade nyligen publicerat en artikel där han framförde kritiska synpunkter på både Islam och Hinduism, samt ett poem som hyllade författaren Taslima Nasreen, som flydde till Europa 1994 efter hot från islamister.

Svenska PEN har krävt svar från Sveriges ambassad på frågan varför Dash inte beviljades visum, enligt ordföranden Ola Larsmo.

Enligt Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, talas det för lite i Sverige om det politiska våld som förekommer i Bangladesh och Pakistan.

– Sverige har sagt att vi ska stödja arbetet för yttrandefrihet i världen. Det innebär att den som hotas till livet för sitt arbete för demokrati alltså inte kommer att kunna få visum, eftersom det finns en risk att man då kan komma att vilja hoppa av och stanna i Europa. Det är en logisk paradox, en spiral som inte håller ihop, säger han.

UD säger i en skriftlig kommentar till Sveriges Radios Studio Ett att mordet på Ananta Bijoy Dash är vidrigt och att Sverige och EU vid flera tillfällen har fördömt det politiska våldet i Bangladesh. Men hur avskyvärt dådet dock är kan myndigheten ändå inte diskutera enskilda ansökningar om visum.

UD skriver också att det är viktigt att hålla isär olika typer av ansökningar. Det vill säga man måste skilja på en ansökan om visum och ansökningar om skydd eller politisk asyl, där ett eventuellt behov av skydd också bedöms.