Samlar på historien om skinn

3:32 min

Det är inte bara museet i Öje som försöker bevara skinnhistorien, även Hans Öjes, som nu bor i Helsingborg, har kartlagt historien i Malung på sin fritid.

– Det började med att skanna gamla fotoalbum, berättar Hans Öjes och menar att en tidningsartikel från Dagens Nyheter om Malung från 1965 var det som senare väckte hans intresse för bygdens historia.

Efter att ha köpt några gamla produktkataloger från Malung la Hans Öjes märke till att han inte kände till vissa skinnfabriker - och då återkom han till artikeln från Dagens Nyheter. Sen dess har han en egen hemsida där han samlar all information om Malung och skinnet.

– Jag letade tidigare på nätet men hittade ingenting. Men sen kom jag på att jag känner ju en massa folk från Malung. Så inför midsommar 2014 så gjorde jag en rundringning, så hemsidan är en kombination av samtal och urklipp.

– Jag har namnet på 212 skinnfirmor som har funnits i Malung, har 8 garverier, 12 skofabriker och namnet på flera vandrande skinnare, säger Hans Öjes.

Kommer det här någon bli klart?

– Sånt här projekt blir väl aldrig klart i princip, men min tanke är att fortsätta.

Hans Öjes passar på att hälsa att är det någon som har mer information om Malung, urklipp eller andra detaljer så får man gärna höra av sig, så att han kan komplettera Malungs skinnhistoria ytterligare.