Polisen: Filmar olyckan istället för att hjälpa

2:35 min

Polisen Fredrik berättar om olycksvittnen som inte slutar filma, inte ens när en lastbilschaufför håller på att dö och inte ens när ambulanspersonalen ber om att sluta upp med det och istället hjälpa till.

Om det var nån du kände som satt i bilen, hade du då velat att det filmades? undrar polisen Fredrik Arvidsson. Vad tänker du om olycksfilmandet?

Fredrik Arvidsson, polis i Halland, har reagerat starkt på att olycksvittnen tar upp kameran och fotograferar eller filmar.

– Många som kommer till olycksplatser ställer sig och fotograferar och filmar, inte bara vårt arbetet utan man fotograferar personer och bilar som har varit inblandade, berättar han.

Värsta exemplet, som berörde honom starkast, var under en olycka på E6 där ambulanspersonalen förgäves försökte rädda livet på en man.

– Det var en lastbil som kolliderade med en bropelare och där föraren blev allvarligt skadad och tyvärr senare avled. Första anländande räddningsenhet bad om hjälp för att få utrustning från ambulansen, förklarar polisinspektören.

En person stod och filmade och tog kort. Och istället för att hjälpa till och hämta utrustningen till ambulanspersonalen, tog olycksvittnet bilder och filmade och valde sen att lämna platsen.

– Det finns regler om att man vid brand eller olycka ska larma och varna. Att stå med sin mobiltelefon och dokumentera istället är inte riktigt rätt sätt.

"Ära och berömmelse" kan ligga bakom filmandet, enligt Fredrik Arvidsson, där bland annat kvällstidningarna kan ge pengar för bilder som läsarna skickar in.

Bilder som kan bli dödsbeskedet för nära anhöriga.

– Man kanske identifierar att det där är min man som ligger i bilen, och det är inte riktigt så det ska gå till, säger Fredrik Arvidsson.

Vad får det för konsekvenser?

– Vi som räddningspersonal får fokusera på att få bort dem från olyckan. De kanske riskerar sina egna liv och de stör även i olycksarbetet. Vi får fokusera på att be dem att flytta på sig istället för att arbeta med själva händelsen.

Polisen Fredrik om filmning i samband med olyckor

  • Man bör först tänka moraliskt. Vad är det jag filmar?

  • Tänk på att aldrig blockera eller hindra trafik och räddningsfordon.

  • Ställ dig på en plats där man inte kan identifiera personer eller fordon som är inblandade, om man tvunget ska filma.

  • Fotograferingen i sig är inte olaglig, men om man beter sig vårdslöst i trafiken för att man fotograferar kan det vara ett brott.

  • Se till dig själv. Om det hade varit min mormor eller mitt barn som hade suttit i den här bilen hade jag då velat att någon skulle skicka det till media eller lägga ut på sociala medier.