Nemtsovrapporten: 220 ryska soldater har stupat i Ukraina

1:45 min

Många ryska soldater har dödats i strid i Ukraina och de ryska krigsinsatserna har kostat motsvarande åtta miljarder kronor. Det framgår av en rysk rapport presenterad i Moskva idag.

Rapporten bygger på öppna källor och initierades av den i februari mördade Putinkritiske politikern Boris Nemtsov.

– Kriget mot ukrainarna är ett förräderi mot fosterlandet och emot ryska intressen, säger Ilja Jasjin.

Han presenterade rapporten om hur Ryssland, trots officiellt förnekande, ändå aktivt stött separatisterna i östra Ukraina på ett helt avgörande sätt.

Arbetet med rapporten började med att Jasjins partikamrat och vän Boris Nemtsov kontaktades av flera familjer till ryska soldater. Soldater som dödats under oklara omständigheter och vars familjer inte fått någon riktig förklaring. Avhoppare från ett fallskärmsregemente, som mot sin vilja skickats till Ukraina, tog också kontakt.

Men Nemtsov hann aldrig färdigställa sin rapport innan han mördades 28:e februari., utan det har en rad Kremlkritiska vänner och journalister gjort.

De beräknar att 220 ryska soldater dött i strid i Ukraina. De ryska insatserna beräknas hittills ha kostat motsvarande åtta miljarder kronor. De flesta soldaterna kom från regementen i ryska periferin, där möjligheterna till andra jobb är få. Kontrakterade militärer har pressats säga upp sig för att sedan som "frivilliga" skickats till Ukraina. Rapporten stämmer väl med tidigare undersökningar, från bland andra soldatmödrarna.

Den ettåriga Ukrainakonflikten har fortsatt uteslutande för att Kreml blandat sig i Ukrainas inre angelägenheter, säger Jasjin. Han konstaterar att kriget sker i strid med rysk lag och att utbrytarna inte hade klarat sig utan den ryska militära insatsen. Särskilt gällde det i Iljovajsk i augusti och vid Debaltseve i februari.