Snabblåneföretag följer inte reglerna

2:01 min

Ännu ett bolag som fått tillstånd av Finansinspektionen att bedriva snabblåneverksamhet följer inte de regler som gäller vid kreditprövning och lånar ut till personer som inte har råd att betala tillbaka. Av de fyra snabblånebolag som godkänts hittills har nu två visat sig inte göra tillräckliga kreditprövningar när Ekot testar.

21-åriga studenten Linnea fick den här gången låna två lån på vardera 2 000 kronor av samma företag trots att hon inte borde få det.

– Det var ju smidigt. Nu fick jag nåt SMS här. "Lån på 2000 kronor är beviljat. Pengarna finns på ditt konto inom en bankdag".

Ett nytt företag har fått godkänt av Finansinspektionen att syssla med snabblåneverksamhet sen Linnea testade att låna pengar sist. Då i februari var det ett av tre företag som lånade ut till henne trots att hon enligt de regler som finns inte borde få ta några lån.

– Alltså det är ju väldigt enkelt, fortfarande. Precis som förra gången, säger hon.

När Ekot testar det fjärde och senaste snabblånebolaget som fått grönt ljus av Finansinspektionen, så låter de henne låna där också.

2 000 kronor i 30 dagar till en avgift på 435 kronor. Och inte nog med det. Företaget som driver sajten Easycredit där Linnea fick sitt lån, heter Northmill AB.

De har även en till sajt som man kan låna pengar på, Credigo.se. 

När vi kort efter att Linnea fått beviljat det första lånet går in där och gör samma ansökan, så får hon snabbt och enkelt låna 2 000 kronor till i 30 dagar.

– Det är ju superenkelt. Helt galet enkelt egentligen.

Reglerna säger att företag som lånar ut pengar på det här sättet måste försäkra sig om att de som de lånar ut till verkligen kan betala tillbaka.

– Efter boendekostnader och kringkostnader för det så kan jag absolut inte ta lån på 4 000 och betala tillbaka det inom en månad. Det är omöjligt, säger Linnea.

På konsumentverket som har tillsynsansvar över att de här snabblånebolagen sköter sig jobbar Anna Hult som jurist.

– I det här fallet så har de inte kontrollerat uppgifterna som kommer in från konsumenten. Och sedan har man då av den anledningen kunnat bevilja till och med det första lånet som konsumenten inte ens borde ha fått.

Och sedan gör man om samma misstag igen, gång två?

– Ja. Tillsammans med ytterligare misstaget då att man inte är medveten om konsumentens övriga skulder, säger Anna Hult vid konsumentverket.

Ekot har sökt snabblånebolaget Northmills VD som inte vill ställa upp på någon intervju. Men VD:n skriver i ett mejl att de följer gällande lagar och regler.