USA möter sina Mellanöstern-allierade

2:10 min

I dag ska USA:s regering med president Barack Obama i spetsen inleda ett tvådagarsmöte i Washington med allierade länder i Mellanöstern. En av huvudfrågorna är oro bland länderna kring Persiska Viken för att eventuellt lättade sanktioner mot Iran ska ändra maktbalansen i regionen.

Konsekvenserna av förhandlingarna med Iran och säkerhetssamarbetet mellan USA och dess allierade runt Persiska Viken är de viktigaste frågorna på mötet.

Sex länder i GCC, samarbetsrådet för Persiska Viken, kommer till USA. Det är Bahrain, Kuwait, Oman, Quatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

I kväll är det middag i Vita Huset med den amerikanska ledningen och i morgon blir det överläggningar på Camp David, presidentens fritidsbostad.

Quatar och Kuwait skickar sina högsta ledare medan de andra länderna representeras av nivån under, vilket lett till spekulationer i Washington om att särskilt Saudiarabien vars kung ställde in resan i sista stund vill visa missnöje med USA, något som alla inblandade givetvis dementerar.

USA ser förhandlingarna med Iran om att begränsa deras möjlighet att tillverka kärnvapen som avgörande för ökad stabilitet i Mellanöstern medan USA:s allierade i regionen är oroliga över att slopade sanktioner mot Iran, priset för en överenskommelse, ska göra ett rikare Iran till en starkare fiende.

Camp David-mötet syftar från USA:s sida till att försöka övertyga medlemsländerna i GCC, framför allt i Iranfrågan.

GCC-medlemmarna vill ha deklarationer om att de fortsatt har USAs militära stöd i ryggen.

På en presskonferens häromdagen sa en av regeringens rådgivare att USA redan för flera veckor sedan gjort klart att USA inte tänker medverka i någon formell militärallians med GCC något som några av medlemsländerna velat ha. Däremot lät han förstå att USA är beredda att sälja mer vapen till sina allierade, men att USA:s främsta avsikt är bättre samordning av den vapenarsenal länderna redan har.

Obamas uttalade utrikespolitiska linje är att länderna i regionen ska lösa sina konflikter själva utan så mycket amerikansk inblandning, men det hindrar inte att USA vill vara med och styra.

Det finns inga skäl till oro för att USA:s stöd ska svikta, sa en av regeringens rådgivare till journalisterna, men våra allierade vill veta att vi finns där och att vi bryr oss om dem.