Skurup

Tre med tegel i blodet vill skydda hus

4:03 min

Tegelakademin i Skurup vill fortsätta lyfta fram ortens gamla tegelhus. Ikväll ska en ideell förening bildas för att förvalta vidare det arbete som gjorts inom leaderprojektet.

– Det gäller att samla folket i Skurup som bor här och göra dem medvetna om vilken skatt de har, vilken kulturskatt de vilar på, säger Klas Sundqvist, som varit projektledare för Tegelakademin i Skurup.

Upptäckte teglet tidigt

Han berättar att han tidigt blev uppmärksam på tegelarkitekturen första gången han körde igenom Skurup för sjutton år sedan.

- Jag tänkte då att åh, vilka fantastiska hus det finns i den här lilla orten. Sedan har jag gått runt här och tittat på husen och tycker att det är en fantastisk och intressant arkitektur som man borde ta vara på, säger Klas Sundkvist.

En annan som engagerat sig i Skurups gamla tegelhus är Lars Månsson.

– Ja, det är alla de här vackra byggnaderna och historiska och varierande arkitekturerna, säger han.

Och du har lite tegel i blodet också?

– Jag har tegelrött blod ja, min far han var chef för tegelbruket som låg runt hörnet här, säger Lars Månsson.

Egen byggnadsstil

Vi träffas i ett gathörn vid Kyrkogatan i Skurup, en gata som kantas av exempel på det som kallas Skurupsgotik.

- Det är en byggnadsstil som har lite gotiska inslag, som var populär i Skurup ett tag bland byggmästarna. Därför ser man ganska underliga hus här som har speciella tecken och det fick namnet Skurupsgotiken efter ett tag, säger Klas Sundkvist.

Och det hela började i slutet av 1800-talet - när järnvägen kom till Skurup och stationssamhället växte upp, berättar Lars Månsson.

– Ja, det möjliggjorde då att det blev en otrolig dynamik, det drog till sig entreprenörer som tjänade rätt så bra pengar och då byggde man sina hus och ville manifestera lite i huset vem man var, säger han.

Blev till bok

Klas Sundkvist står med en stor bok under armen. "Se teglet" heter boken som är fylld med bilder och historik kring olika tegelhus i Skurup och Svedala. Boken är ett av resultaten av EU-projektetet Tegelakademin i Skurup och Svedala som drog igång 2013.

– Vi startade en lokalhistorisk grupp på biblioteket eftersom vi såg att det var ett väldigt stort intresse just för lokalhistoria och för arkitekturen, säger Ann-Charlotte Oredsson, bibliotekssamordnare i Skurup.

– Och i samma veva hade vi en utställning på biblioteket tillsammans med byggnadskontoret, de hade plockat fram gamla ritningar på tegelhusen från kommunens arkiv. Då föddes tanken att vi kanske skulle söka pengar från EU till ett leaderprojekt, för att uppmärksamma landsbygden och också för att folk skulle känna den här stoltheten för sitt samhälle och sin bygd, säger hon.

Vill skydda husen

Projektet Tegelakademin omfattade även Svedala kommun, som också har också har en rik gammal tegelarkitektur och som blev ett centrum för tegelindustrin.

I projektet har man bland annat digitaliserat arkivmaterial, haft utställningar och kulturkvällar om tegel och satt upp en slinga med QR-koder på olika hus så att man kan få veta mer om husen via sin mobiltelefon. En del skyltar återstår att få upp, men annars är EU-projektet nu avslutat och istället är tanken att bilda den ideella föreningen Tegelakademin i Skurup vid ett möte den 13 maj.

– För det gäller att samla folket i Skurup som bor här och göra dem medvetna om vilken skatt de har, vilken kulturskatt de vilar på, och i förlängningen ska vi kunna vara lite påtryckning mot kommunen att gå in och skydda byggnaderna genom att K-märka eller Q-märka dem, som är en lite enklare märkning. Men det viktiga är att man har en bevarandeplan för det hela, för det är väldigt unikt det här, säger Klas Sundkvist.

Vi går över till nästa gathörn för att titta på ett av de gamla tegelhusen som tidigare varit Skurups kommunhus.

–  Det här representerar verkligen nationalromantiken, där man försöker bygga små imitationer av borgar. Väldigt lågt, det är ett stort hus, med lite tinnar och torn, sedan finns det lite inslag av någon slags gotik däruppe, där man har lekt lite med teglet, säger Klas Sundkvist.