Självtest för hiv lanseras i Storbritannien

1:39 min

Det första EU-godkända snabbtestet för hiv har börjat säljas på internet i Storbritannien. Det kan beställas lagligt även från Sverige.

I USA finns sedan tre år tillbaka ett godkänt hemmatest där man topsar sig själv i munnen och snabbt får svar om sin hiv-status. Nu har Europa fått sin första CE-märkta variant, som kostar cirka 400 kronor att köpa. I detta test sticker man i stället sig själv i fingret för att testa blodet i en medföljande vätska som binder till antikroppar mot hiv-virus.

Testet ger korrekt svar till mer än 99 procent och fungerar lite som en graviditetssticka. Ett streck visar att allt är rätt gjort. Om två streck syns är man hiv-positiv. Testet ger inget utslag om smittan skett för mindre än tre månader sedan. Svaret kommer inom en kvart, och i förpackningen finns råd kring vem som kan kontaktas för att få bromsmedicin. 

Ett flertal vetenskapliga studier, främst från Afrika, visar att man når många hiv-positiva som inte vill testa sig i vården för att det är krångligt eller känns jobbigt, och att självmord kan undvikas om de får sjukdomsbeskedet hemma i sin ensamhet.

I Storbritannien beräknas var fjärde hivsmittade person inte veta om det. Om alla hittades och fick bromsmediciner skulle epidemin kunna stoppas.

Helen Ayles vid London School of Hygiene & Tropical Medicine leder ett stort forskningsprojekt på hiv-självtester i Zambia. Hon anser att om man ska nå FN-organisationen UNAID:S mål att 90 procent ska testa sig regelbundet, borde alla länder följa efter Storbritanniens beslut om hemmatestning.

– Att kunna köpa testet och göra hemma när det passar och i enskildhet är utmärkt för många, visar forskning, enligt Helen Ayles.

Tycker du att Sverige borde följa efter?

– Ja det tycker jag, svarar Helen Ayles.

Riksförbundet för HBTQ-personer hoppas att självtestet snart kommer till Sverige.

– Slår det här väl ut i England, så det är klart att vi kommer att puscha för det, men vi ligger ju långt efter i Sverige säger Carolina Orre på RFSL.
Idag nekar många svenska vårdcentraler HIV-provtagning för att man anser att det är onödigt, enligt Carolina Orre. Dessutom saknas möjligheten till snabbtester med svar på några minuter ofta. RFSL hoppas att Folkhälsomyndigheten som hittills avrått från självtester, nu omprövar det.

HIV-positiva Chris Williams på brittiska Terrence Higgins Trust, tycker självtester är ett fantastiskt steg framåt och tror att han inte skulle väntat så länge på att testa sig om detta funnits när han fick sin diagnos för några år sedan.

– Jag tycker att det här är ett fantastiskt steg framåt för det ger en chans till folk som aldrig skulle testa sig annars, och själv skulle jag nog ha gjort det oftare, om detta funnits 2008.

Ännu finns testet bara att beställa från brittiska hemsidor, men till sommaren kommer det på franska apotek och tillverkaren har planer på att introducera det senare också i Sverige.