Mycket pussar och kramar på äldreboendet La Casa

4:37 min

På äldreboendet i Midsommarkransen strömmar den latinamerikanska musiken ur högtalarna. Här pratar all personal spanska för att få de äldre att känna sig som hemma.

– Vi ser många som har svenska som andraspråk som går tillbaka till sitt modersmål. För att göra sig förstådd är det viktigt att kunna kommnunicera på sitt eget språk så all personal här pratar spanska, säger verksamhetschef Malin Nägling.

När P4 Stockholm besöker La Casa sitter två äldre damer och äter frukost. De dricker juice och lyssnar på salsamusik.

De boende här ska känna sig som hemma. Inredningen ska ge latinokänsla och självklart firas högtider som är viktiga i Latinamerika. I matsalen är väggarna ärtgröna och det snackas hejvilt på spanska.

– Det är starka färger, föremål från hemländer och vi har mat som vi lagar själva - mycket paella, tortillas och böngrytor, säger Malin Nägling.

Här är personal dessutom med fysisk än på många andra äldreboende, berättar Jaquelin Gutieres som är biträdande verksamhetschef.

– Man tar i hand mycket mer, pussas mycket mer och kramas mycket mer.

Vad gör man på dagarna då?

– Det är två aktiviteter per dag och försöker få alla med. Sen blir det mycket spontandans och spel. Några sitter och målar naglarna på varandra.

Det låter mer som en ungsdomsgård än som ett äldreboende?

– Ja, men man lever trots att man är gammal.