Ska föräldrar sluta exponera sina barn i sociala medier?

Många föräldrar publicerar bilder och videor på barn i sociala medier. Gulligt och kul tycker några, och andra använder det för något de tycker är viktigt. Men det bryter på barnkonventionen att inte tillfråga barnet. Och vet barn vad exponeringen leder till?

Tas barnkonventionen på för litet allvar? Borde föräldrar helt sluta exponera sina barn, även om det bara är en dopbild? Vad tycker du?

28 procent lägger regelbundet upp bilder och videor på sina barn i sociala medier, utan att först fråga barnen. Det visar en undersökning som tidningen Kamratposten har gjort. Bara en tiondel av föräldrarna totalt sett tycker det är olämpligt.

Ofta, men kanske inte alltid, är bilderna i vuxnas ögon harmlösa. Men att lägga ut bilder utan barnets medgivande bryter faktiskt mot FN:s barnkonvention, som Sverige ska följa. Det paradoxala blir dock att föräldrarna i det fallet både är gärningsman och ställföreträdare för brottsoffret.

Nyligen sökte sig en mamma till både sociala medier och mer traditionella medier för att berätta om sitt barn, som slutade att identifiera sig som flicka och ville bli sedd som pojke istället. Mamman pratade först med medierna, som Lilla aktuellt och Nyhetsmorgon, och sedan tillfrågades barnet.

Även om barnet tillfrågas, kan man räkna med att till exempel en tioåring är medveten om konsekvenserna? Och även om det bara är en bild på ett barn som somnat i en konstig position, är det rätt.

"Bilder som för föräldrarna är oskyldiga kan leda till mobbing, sexuell exponering och en psykisk ohälsa hos barnen som de kan bära med sig resten av sina liv."

Det skriver Linda Bohlin, chefsjurist Juristpunkten på SVT Opinion

I en artikel i Kamratposten berättar 11-åriga Hilda om hur hon reagerade när hon kom på att hennes föräldrar ofta la ut bilder på henne på Facebook utan att fråga om lov först.

– Det kom som en chock när jag upptäckte det. Mina föräldrar har flera hundra vänner och släktingar som ser. Till och med några av mina kompisar kan se! Det känns pinsamt och jobbigt, berättar Hilda, som i smyg börjat radera bilder från pappans telefon.

Vad tycker du? Ska föräldrar sluta helt att publicera bilder på sina barn? Bör lagen, där föräldrar både kan ses som gärningsmän och ska företräda barnet, skrivas om?