Skidskytte

Fyra VM-skidskyttar nobbar Pichlers landslag

1:21 min

Så många som fyra av de svenska skidskyttar som tävlade i VM har nobbat den nye chefstränaren Wolfgang Pichlers upplägg. 

Elisabeth Högberg och Ingela Andersson har varit omskrivna den senaste tiden - men faktum är att också Emma Nilsson väljer att stå utanför. Det var hon som gjorde den bästa sträckan i det lag som blev finfin nia i VM-stafetten för mindre än två månader sedan. 

Ett nej har också kommit från Christofer Eriksson, som var den ende i svenskt skidskytte, förutom Fredrik Lindström, som i vintras fick topp- och talangstöd från SOK.

Förbundsledningen beklagar att så många av de bästa av idag i svenskt skidskytte säger nej till landslagets upplägg och går sin egen väg.

– Det är klart att det är prioriterat att vi har med de förmågor som finns. Så lite synd är det onekligen att vi inte får med allihop, säger generalsekreteraren Ingemar Arwidson till Radiosporten.

Det handlar om fyra VM-åkare. Att de är så många, vilka är dina slutsatser?

– Det är säkert olika bevekelsegrunder, som bland annat har med åkarnas privata situation att göra. Från förbundets sida har vi sagt att vi inte stänger dörren för dem som i ett senare skede är intresserade av komma tillbaka till verksamheten, säger Arwidson.

Landslagets officiella aktiviteter startade denna vecka, då en del av landslaget vistas på ett läger på Mallorca, under Wolfgang Pichlers ledning.

En annan grupp, bland andra de tre nyrekryterade före detta längdskidåkarna, drillas i luftgevärsskytte i Östersund under ledning av Paralympics-legendaren Jonas Jacobsson.

Jacobsson anlitas sålunda mer av förbundet nu är vad han gjorde förra säsongen, då han enbart var Fredrik Lindströms personlige skjuttränare.

Från SOK:s sida kommer framöver enbart Fredrik Lindström att få fullt stöd. Christofer Eriksson hade det i vintras, men gentemot honom tar nu SOK ”timeout”.

– Det är på grund av uteblivna resultat, säger SOK:s sportchef med ansvar för bland annat skidskytte, Thomas Engdahl, till Radiosporten.