Växjö

Landets första kistkolumbarium står tomt

1:29 min

Det står ännu inga kistor i landets första och enda kistkolumbarium på Hovshaga begravningsplats. 

Det var frågor från flyktingar från Balkan som gjorde att man byggde ett kistkolumbarium, en byggnad där man efter begravningen förvarar kistor. Men kolumbariet står tomt.

– Vi kanske gjorde något som inte behövdes, men nu har vi det och är stolta över det, säger Lotta Lovén Ahlgren som är förman på Hovshaga begravningsplats.

Idén till kistkolumbariumet fick begravningsplatsförvaltningen på Hovshaga i samband med kriget på Balkan 90-talet när flyktingar därifrån frågade om de efter krigets slut skulle kunna ta med sig sina döda anhöriga om de flyttade tillbaka. Men svaret var nej.

– Vi vill inte gå ner i gravar och plocka upp stoft. Vi diskuterade sedan på förvaltningen vad vi kunde göra för att eventuellt i framtiden kunna underlätta för flyktingar att ta med sig ett stoft hem. Och då landade vi i ett kistkolumbarium.

För urnor med aska finns kolumbarium sedan början av 1900-talet i flera kyrkor runt om i landet, men Hovshaga i Växjö är först med att ha byggt ett kolumbarium för kistor. Det invigdes för två år sedan men ingen har begravts där än utan det står tomt. Det rör sig om en skåpliknande byggnad med torvtak på där man sätter in kistorna bakom en vacker slipad granitskiva.

– Vi har åtta platser men de står fortfarande tomma.