Stök får bibliotek att stänga tidigt

0:58 min

Villastadens bibliotek i Hässelby har slutat ha öppet på eftermiddagarna på grund av att stökiga ungdomar hängt i lokalerna.

– Flera av våra besökare är förbannade över att det har fått gå så här långt och att det inte har gått att lösa på något annat sätt, säger Einar Ehn.

Det är en grupp på drygt tjugo killar mellan 10 och 25 år som hängt i bibliotekets lokaler och ska ha uppträtt stökigt. De har slängt böcker, vält stolar och skräpat ner. Och enligt Einar Ehn har de inte skärpt sig när de blivit tillsagda av personalen.

Einar Ehn beskriver utanförskap och social oro i stadsdelen. Enligt honom är flera av de äldre killarna som hängt på biblioteket kriminella och ett dåligt inflytande på de yngre. Ett problem som han tycker att situationen med biblioteket tydligt visar att staden inte har ett svar på. 

– Nu ser man att i Hässelby villastad, där kan biblioteket inte ha öppet på eftermiddagarna. På grund av den här sociala oron som finns i området.

Och Einar Ehn vill se mer sociala insatser i stadsdelen.

– Från stans sida, från stadsdelens sida så måste man vara mer frikostig när det handlar om sysselsättning för ungdomar i form av fritidsgårder och ungdomsgårdar. Det kostar pengar, men det måste det få göra. Annars blir det bra mycket dyrare.

Ingmarie Lindgren som är chef för bland annat fritid på Hässelby och Vällingbys stadsdelsförvaltning tycker det är tråkigt att Villastadens bibliotek tvingas hålla stängt på eftermiddagarna. Men hon säger att stadsdelen har flera olika mötesplatser för ungdomar och att man nu håller på att träffa ungdomar i olika forum för att ta reda på vad de saknar.

– Vi försöker hitta lösningar och vägar tillsammans med ungdomarna själva.