Semesterpratare i P4 Värmland 2015

Semesterprat med Joanna Halvardsson

26 min

Joanna Halvardsson, bloggare, journalist och attitydambassadör för Hjärnkoll har lärt sig leva med Aspergers syndrom, men det tog 14 år innan hon fick en diagnos. Fortfarande är okunskapen i skolan stor, tycker Joanna.

- I snitt sitter det ett barn i varje klass som har en diagnos av typen Aspergers, ADHD eller Tourettes. För mig räckte det med mindre klass, muntliga prov och lite extra tydlighet för att jag skulle klara skolan och få slutbetyg i alla ämnen, berättar Joanna.

Hon är kritisk till att det dröjde så länge innan hon själv fick en diagnos. Läkarnas åsikter gick isär, ingen utredning kom igång och till slut fick familjen närmast tilltvinga sig en utredning på barn-och ungdomspsykatrin. Då hade Joanna själv ställt samma diagnos med hjälp av de broschyrer hon hittat i väntrummet och de böcker hon kunde komma över på biblioteket.

Skolåren var svåra för Joanna. Hon hade svårt att få kamrater, och hon gjorde flera självmordsförsök. Den enda riktigt trygga punkten blev luftgevärshallen. När hon mådde som sämst var hon samtidigt bäst, och vann bland annat ett junior-SM-guld i lagskytte.

Folkhögskola blev vändpunkt

En avgörande vändpunkt var en nystartad utbildning på Molkoms Folkhögskola för unga vuxna med Aspergers syndrom. Här mötte Joanna en tillåtande miljö och människor som förstod.

- Efter åren med utanförskap var det en chock att folk hälsade på mig i korridoren fast de inte kände mig.

Idag är Joanna en uppskattad bloggare och föreläsare. Hon som aldrig skulle kunna klara sig själv och ta sig ut på arbetsmarknaden har både jobb och eget hem.

- Med åren har jag lärt mig att inget är omöjligt, bara olika svårt. En diagnos behöver inte vara ett hinder.  Som en god vän sa en gång: "Joanna, du har ingen funktionsnedsättning, du har en funktionsförbättring" och för mig har det med tiden blivit så.