Bolund: Marknaden för snabblån bör saneras

1:54 min

Finansmarknadsministern Per Bolund tror att det behövs en sanering bland snabblåneföretagen. Han tycker också att de ansvariga myndigheterna Konsumentverket och Finansinspektionen borde kunna göra mer. Det säger han efter att Ekot i två tester kunnat visa att snabblånebolag som godkänts av Finansinspektionen ändå lånar ut pengar till personer som inte kan betala tillbaka.

– Jag tycker det är djupt problematiskt. Lagen är ju tydlig, långivare ska inte ge lån till en konsument om man inte är säker på att konsumenten kan betala tillbaka lånet.

– Där har myndigheterna ett stort ansvar, både Konsumentverket och Finansinspektionen, säger Per Bolund (MP).

Ekot har med hjälp av en 21-årig student kunnat visa att två av de fyra snabblåneföretag som godkänts av Finansinspektionen sedan reglerna ändrades vid årsskiftet ändå ger lån till personer som har för låg inkomst. Det har fått både Konsumentverket och Finansinspektionen att reagera och kräva strängare regler.

Regeringen har just tillsatt en utredning som ska komma med förslag om ändringar men något totalförbud mot snabblån blir det inte, säger Per Bolund.

– Jag tror att det kommer att finnas ett behov av att kunna få snabba krediter men då måste vi se till att den marknaden fungerar också. Där tror jag att det behövs en sanering så att vi får seriösa aktörer på marknaden, säger Bolund.

Skuldsatte Hugo som för ett par år sedan tog 30 nya snabblån i snitt varje månad är tveksam till att regeringen ska lyckas. Han tror att det är svårt att stoppa snabblånebolagen. De senaste regelskärpningarna har i alla fall inte gjort någon skillnad, säger han.

- Efter årsskiftet skulle det bli strängare men det har inte jag märkt, så jag tror inte det kommer hända något längre framåt, säger Hugo som egentligen heter något annat.