Lyssnarnas berättelser och bilder från Hålland

Ni kunde inte hitta en bättre ambassadör för Hålland än Mikael Eklöv! Han driver underbara Hållandsgården, dit vi har varit på läger i många år! Redan i morse när ni sa att resan skulle gå till Hålland tänkte jag på Mikael Eklöv. TACK för ett jättebra program!

Micke Eklöv har bjudit mig på rökt bäver, på Hållands Fisk ca 1985.

Hej. Jag lyssnar på er så ofta jag kan. Intressant med Hålland. Jag gick i DHR:s Ungdomsledarutbildning på 70 och 80 talet i Åre där det ingick att gå uti Åre kommuns alla skolor och informera om hur det är att vara handikappad. Vi bodde på hotell Årevidden. Ungdomsminnen.

Min mamma var från Undersåker.  Hennes syster drev Ristafallets camping från 60-talet fram till 90-talet. Gjorde värdens godaste våfflor! Själv har jag varit i dessa trakter några gånger per år i 55 år, då vi har en stuga i närheten. Just nu är en av mina döttrar på Hållandsgården!

Glömmer aldrig den trevliga vinter- säsongen 1966-67, då jag jobbade som receptionist på Hedmans Hotell. Tillsammans med  vår Berra, Elisabeth, Hildur Johnsson och familjen Alm. Det var så trevligt, att jag stannade  fram till maj månad.

Jag heter Agneta Andersson och vi har legat på campingen vid ristafallet och då var det en familj som härstammade från Holland som hade hand om campingen och bodde i Holland.  Mycket trevlig camping.

Hej. För att fatta mig kort, jag var sommarbarn i Hålland 1958. Ristafalletvar vi vid var dag och såg. Fick en kamrat för livet genom Kerstin Richardsson,Hoberg hette hon då, vi lekte varje dag. Hennes son "Silver Richard"fick OS Silver.

Under februarilovet 1960 var vi några klasskamrater som åkte tåg från Stockholm till Hålland, bytte till buss och reste vidare till Frankrike där vi spände på oss skidorna och tog oss under viss dramatik till Tjouren, nära norska gränsen. Samma väg tillbaka en vecka senare.

Hörde att ni var på väg till Hålland i Jämtland. Har övernattat några gånger där när vi åkt från Högtofta i Blekinge till Umasjö norr om Tärnaby för att fjällvandra. Då har vi sovit i stuga intill Ristafallet, (Indalsälven), som vaggat oss till sömns med sitt kraftiga brus. Där utspelades också några scener i Ronja Rövardotter.

God morgon . På 1980 talet hyrde vår familj stuga i Offerdalen .Vi åkte lite runt i vackra Jämtland. Efter semestern berättade vi åt släktingar ,att vi har rest lite runt .Vi hade vari till Frankrike,Hålland  och Kanada . Frankrike och Hålland kunde dom tro på ,men Kanada var för mycket .Allt var sant ,vi plockade blåbär i Frankrike, hjortron i Kanada och var till Hålland  såg vi vackra omgivning vid älven

Spenderar en vecka i Hålland varje år då jag jobbar i Åre och bor på Hållands folkhögskolas vandrarhem. Min fru och jag träffades på skolan 2007 och vi har många fina minnen därifrån.

1964 var jag och min dåvarande fästman, sedan 1965 min man, på skidsemester i mars månad ,  och bodde på Hedmans Hotell i Hålland och åkte skidor en hel vecka,  hur konstigt det än låter för de som känner oss idag så gillade vi vårsemester i fjällen på den tiden. Vår  bröllopsresa 1965 gick även den till skidorten Åre, lite mer känd.

Har upplevt så fantastiska dagar på Hållandsgården. Pilgrimsvandring, fjällvandring, samlingar i den lilla kyrkan, vandringar i Jerusalem, suttit vid Genesarets sjö och sjungit haft gemenskap med många bl. a familjen Eklöf som driver gården och ser till att alla mår bra! Jag återvänder på fjällvandrarvecka i september! Längtar!

Jag heter Sven-Ivar och är född och uppvuxen i Hålland. Det som är den finaste att se i Hålland är Ristafallet och karolinerleden går förbi med Sankt Olofskällan. Vi hade ett fjällhotell som var mycket populärt men som tyvärr brann ner på 70-talet. Idag bor det ca 200 invånare så det är ingen stor ort.

Världens bästa folkhögskola! Jag gick ett år med Broderikurs med Kicki som lärare. Ljuvliga omgivningar, bra förläggning, fantastisk mat och tåg direkt från Stockholm.

Besökte Hedmans hotell i Hålland 1968 med familjen.var då 12 år och provade"gröna hissen" den illgröna drinken. Har ej varit där sen dess.

Mor och Far hade sin smekmånadsresa till Hålland. 1958 och bodde där på Hedmans hotell.

Jan och Mathilde Vos driver den underbara campingen Ristafallet i hålland(Ronjas vattenfall) Vi återvänder gärna dit. Det är så rofyllt att ha vagnen alldeles nära vattnet.

Hålland Undersåker invid Ristafallet i Indalsälven. E14 genom samhället Kändfolkhögskola. För skidturister var Hedmans i Hålland ett begrepp - ett välbesöktfjällhotel med dans som brann ned för många år sedan. Hotellet byggdes inte uppsom Hotel utan som en fritidsby

Schack-SM i Hålland 1952 samlade 214 deltagare. Segraren Gösta Stoltz (1904-1963) vann för första gången av tre. Han hade f.ö. vunnitin officiella europamästerskapet 1941. Gösta var alltså samtida med Gideon Ståhlberg, vår mest kända svenske stormästare.


Men när jag konfirmerade mig någongång på 90 talet så åkte vi från misterhult i Oskarshamns kommun där jag kommer ifrån på konfirmationsresa till hållandsgården i Hålland Jämtland. Det var en stor kursgård mitt ute i ingenstans Men med nära avstånd in till Åre där vi åkte skidor en hel vecka.

Vi åkte med Janne präst. Prästen som var känd för sina mc mässor och som på skolavslutningarna klättrade ner med repstege uppe ifrån läktaren. Helt underbar! Men tyvärr körde jag in i ett träd 1:à dagen så det blev inte mycket Åre för mig utan veckan spenderades på hållandsgården med god mat!

Ellen Andersson


När jag var barn/tonåring på 70-talet brukade vi hyra en övervåning hos en man i Hålland.

Det var behändigt eftersom vi barn kunde åka slalom i Åre och Mamma och Pappa kunde hitta fina spår för längdskidåkning på olika platser i närheten t.ex Trillevallen.

Det jag minns mest från övervåningen vi hyrde var att det inte fanns någon dusch där. Man var tvungen att gå över gården för att duscha i källaren i ett annat hus på gården. På vägen tillbaka från duschen frös håret till istappar, eftersom det var så kallt. Det tyckte man var häftigt!

Jag minns också olika listor på ordningsregler när man hyrde, bl.a stod det att man inte fick slänga ut kaffesump genom fönstret. Det skrattade vi åt och undrade naturligtvis vad det var för folk som hyrt där tidigare...

Agneta Asker Brandt


Betr. orten Hålland så har vi ett bestående minne därifrån. Vi förlovade oss  på dåvarande Hedmans hotell 7 april 1966. Ett omtyckt turistmål på den tiden som  tyvärr senare brann ner till grunden. Skidåkning ingick också men på den tiden så var det inte precis någon hysteri med utrustningen och backarna i Hålland kunde nog betraktas som barnbackar. Vi har inga direkta minnen från orten Hålland den mesta tiden tillbringades i omgivningen på skidor.

Förlovningen mynnade senare ut i giftermål och guldbröllop väntar nästa sommar.

Lars-Erik o Berith Karlsson, Tranås


På 1980-talet, då jag var rektor för Evangeliska folkhögskolan i Vasa i Finland, hade vi ett ganska tätt samarbete med Hållands folkhögskola. Det började egentligen redan våren 1976, då vi övernattade där på en resa tillbaka hem från Trondheim. Men senare fick vi, skolans elever och några lärare, möjlighet att tillbringa några dagar på skidor i den fina Årenaturen och hade stor hjälp av våra värdar, främst rektor Anders Andersson. Det går inte att sammanfatta allt det som vi upplevde de här åren på några rader.

Ola Österbacka


Hej, en liten upplysning om Hålland i Jämtland. Hålland var ett militärläger under fyrtiotalet under kriget, dit många svenskar var inkallad för för bevakning, under kortare och längre tider, med flera intervaller. Min pappa, Hjalmar i Hindriks, Älvros i Härjedalen låg där som bevakare under flera omgångar. Han har berättat en hel del minnen därifrån, och där man träffade kamrater och det knöts vänskapsband för livet.

Vidare känner jag en dansant dam som kommer från Hålland, härstammar från Bruksvallarna. Hon heter Maj-Britt, född Kojan tror jag. Tyvärr glömt efternamnet, synd för annars har vi nått Hålland på rekordtid, för hon har säkert många bekanta i Hålland. Men om någon lyssnare vet vilken Maj-Britt jag menar, så snälla ring programmet f.v.b. Maj-Britt och Hålland!

Olof-Henric, Hudiksvall (f.d. Älvros)


Satte nyss på radion och hörde resmålet "Hålland". Underbart!

I juni precis efter skolavslutningen i årskurs 8 åkte jag och min kompis Lisa nattåget till Undersåker. Året var 1977 Lisa hade fyllt 15 och jag skulle fylla 15. Vi var på väg till vårt första sommarjobb som ekonomibiträden på Hållands folkhögskola.

En slump kan man tycka för två tjejer från Mariestad. Men min mamma kände husmor på folkhögskolan som erbjudit mig jobb och jag gick åka om jag hade en kompis med mig.

Några veckor blev det med städ av elevbostäder, disk och service i köket när det fanns gäster.

Många roliga minnen från midsommar på Böle loge, folkfest i Järpen, Ristafallet som låg nära och mycket mer.

Ann-Sofi


Min mamma föddes i Trondheim av en svenska mamma och norskapappa. När min mamma bara var 3 månader gammal dog min mormor i lungsot. Mammasmormor och morfar bodde här i Bölom, ca. 3 mil ifrån Sundsvall, där jagfaktiskt fortfarande bor, 4:e generationen. Mamma Kaisa skulle förstås tillbakahit till sina morföräldrar, det var inte brukligt då, 1914, att pappan tog handom sitt barn. Hon blev då placerad i fosterhem i Hålland hos ett par, i väntanpå att morföräldrarna kom och hämtade henne hit hem till Bölom. Tror hon blevkvar där över vintern. ja, det är min historia om Hålland. Tänker ofta på detnär jag åker förbi Hålland, på min väg till släktingarna i Lusöysundet, i Norge.

Hälsningar från Anette i Bölom.


När jag var barn bodde vi grannar med en annan barnfamilj i ett flerfamiljshus i Västanfors (Fagersta). Barnen Agneta och Robert var några år yngre än mig. Våra familjer blev mycket goda vänner eftersom papporna var anställda på samma företag. Påsken 1957 då jag var drygt 11 år, fick jag följa med familjen upp till barnens farmor, som bodde i Hålland. Spännande upplevelse för en 11-åring, som aldrig varit längre norrut än Dalarna. 

I Hålland bodde vi ovanför vägen, med Folkhögskolan och en fantastisk utsikt mot fjället Välliste i blickfånget. Dagarna bjöd på skidåkning, toppbestigning av Välliste 1024 möh (vilket äventyr), våfflor i Trillevallens fjällstation, resa till Storlien, pimpelfiske och mycket mer.

Under påskhelgen var vi jättefina påskkärringar och -gubbe med hjälp av skägglav från träden. Jag blir verkligen nostalgisk och minns tillbaka på den resan.

Med hälsningar från Birgitta Jensen som i höst fyller 70 år!