Fel i Lambertz bok om Quick

2:42 min

Ekot kan avslöja allvarliga brister i Göran Lambertz bok om fallet Thomas Quick. Ett av de bevis som lyfts fram som allra viktigast och som talar för Quicks skuld stämmer inte.

Studio Ett: Reportage om Göran Lambertz bok (22 min)

Göran Lambertz som är domare i högsta domstolen har sedan länge försvarat morddomarna mot Thomas Quick, trots att Quick friats från samtliga mord.

I sin nyligen utkomna bok lyfter Göran Lambertz fram det som han menar är tunga bevis för Thomas Quicks skuld. Ett av de viktigaste är att Quick ska ha pekat ut en sten i vattnet där han hanterat en död kropp, och att en likhund därefter markerat just på den stenen.

– Han har sagt, att här har jag suttit på stenen och knackat sönder ben och sen kommer hunden och markerar alldeles invid den stenen, då det är ett mycket starkt bevis. Därför att det är så osannolikt att hunden skulle hitta just den plats där han säger sig ha har gjort det här, sa Göran Lambertz i den första intervjun som Ekot gjorde med honom.

Ekot ifrågasätter uppgifterna, men Lambertz är helt säker på att hans avgörande bevisning stämmer.

– Om jag inte skulle ha rätt på den här punkten då är det naturligtvis inte bra, då har jag fört fram ett felaktigt exempel - men jag är helt övertygad om att jag har rätt!

Men Ekots granskning visar att beviskedjan inte håller. Det var först efter att en likhund markerat som Thomas Quick sa att han hanterat en död kropp där. En promemoria i utredningen visar att det var en av de inblandade poliserna som berättade för Quick var hunden markerat.

Och när Göran Lambertz får klart för sig att hans citat "mycket mycket starka bevis" inte längre håller - meddelar han via sitt förlag en rättelse på boken.

– Om jag har skrivit fel i boken är det angelägen att jag rättar till det och är helt öppen med det.

Hur kunde det bli fel då?

– Ja, det undrar vi lite allihop. Sannolikt har minnet fallerat hos mina sagesmän.

Dina sagesmän? Vilka är dom?

– Det är framförallt polisen Seppo Penttinen!

Är det här pinsamt?

– Nej, det tycker jag faktiskt inte. Det är dåligt att jag gjort fel men inte pinsamt, snarare lite intressant.

Men på din blogg skriver du att det är pinsamt förstås att ha skrivit fel.

– Ja, det är pinsamt förstås att ha skrivit fel, säger Göran Lambertz.

Ekot har utan resultat sökt Seppo Penttinen.