Morbrodern döms till 14 års fängelse för mord på Yara

2:26 min

Hovrätten dömde idag Yara Alnajjars morbror till 14 års fängelse för mord och mosterns livstidsdom fastställdes.

Yara Alnajjar som kom från Gaza mördades på valborgsmässoafton 2014 i sitt hem i Karlskrona. Hon bodde då hos sin morbror och moster.

Mostern dömdes i Blekinge Tingsrätt den 3 februari till livstids fängelse för mord och morbrodern dömdes till sex års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död.

Både paret och åklagaren överklagade domarna.

Hovrätten ändrade idag tingsrättens dom och dömer även morbrodern för mord.  

Hänsynslös och rå
Hovrätten menar att han var väl medveten om att mostern utövat utdraget och kraftigt våld mot Yara med bland annat en brödkavel. Ändå ingrep han inte eller kallade på hjälp utan filmade Yaras livslösa kropp med sin mobil.

Hovrätten anser att hans agerande varit allvarligt, hänsynslöst och rått. Hade han slagit larm i tid hade Yaras liv kunnat räddas.

– Vi anser att det handlar om likgiltighetsuppsåt och att morbrodern också är skyldig till mordet, säger Lennart Svensäter, chef för Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Hovrätten inte enig
Men hovrätten var inte enig i sin dom. Hovrättspresidenten Lennart Svensäter och en nämndeman ville döma morbrodern till livstids fängelse.

Lennart Svensäter är kritisk till att den digra utredningen inte har kunnat klargöra varför Yara mördades.

– Det finns inte tillräckligt med information i utredningen om hur i hela friden något sådant kan hända och det är förvånade, säger han.

Yaras föräldrar får enligt dagens dom i hovrätten ett skadestånd på 75 000 kronor var från var och en av de dömda personerna.