Linköping

Spelkonvent lockar brädspelare från hela Sverige

1:27 min

Just nu pågår spelkonventet LinCon i Linköping, som lockar bräd-, figur- och rollspelare från hela Sverige. Arrangörerna räknar med att det kan komma uppemot 2000 deltagare, vilket gör spelkonventet till det andra största i Sverige.

En av besökarna, David Vickström, berättar varför han väljer brädspel framför dataspel. 

– Till skillnad från dator, så det är det att man faktiskt ser varandra i ansiktet. Jag brukar säga, att om man ska sitta och låtsas att man är ett troll i ett spel, så kan man lika gärna göra det tillsammans med andra i ett rum. Sen är det lite mer kreativt med brädspel också, man får utnyttja fantasin lite mer än och bara titta på en skärm, säger han.

Helené Holmkvist är en av tre huvudarrangörer för spelkonventet

– Det har funnits i 31 år. Det är tradition och det är en samlingsplats för många människor som återkommer från år till år, säger hon. 

En annan deltagare är Sara Lindroth från Mölndal. 

– Min pojkvän fick in mig i spelvärlden och jag tycker det är ganska roligt att träffa nya människor, säger hon.

På bordet där Sara och hennes kompisar sitter ligger det en spelplan, kort, spelpjäser och marker. 

– Det här är ett spel som en av mina kompisar, Alex, har gjort själv, så det ska bli kul och se hur det slutar. Det är som ett civilisationsspel, så att man bygger och expanderar sig, berättar Sara Lindroth.

Hur blir du om du inte vinner?

– Jag förlorar ganska ofta, så jag har vant mig vid att vara en ganska bra förlorare. Men det är kul om man hittar spel som man tycker är roliga, då vill man gärna bli bättre nästa gång, säger hon.