I dag kommer hovrättens dom i Yarafallet

1:30 min

Idag klockan elva kommer domen i den högre instansen hovrätten i Yarafallet, den åttaåriga flickan som mördades för drygt ett år sedan i Karlskrona.

Förhandlingarna i hovrätten avslutades för några veckor sedan med att den livstidsdömda kvinnan gav sin advokat grönt ljus att peka ut sin man som den som dödade flickan.

I slutet på april målade kvinnans advokat Erik Widner ett helt annat scenario än det man pratat om tidigare.

– Ett scenario kan vara: Yara kommer hem klockan 16, hon kommer tre timmar för sent. Mannen accepterar inte det här. Det är möjligt att han börjar slå i uppfostringssyfte, att det övergår till en besinningslös slagning, sade Erik Widner i hovrätten 28 april.

Kvinnan pekade ut mannen
Det var i slutet på april, sista dagen under rättegången i hovrätten som den i tingsrätten livstidsdömda kvinnan gav sin advokat klartecken att peka ut sin man som den skyldige till dödsmisshandeln av den åttaåriga flickan som paret hade hand om.

I tingsrätten dömdes mannen till sex års fängelse för att han inte ingrep när hustrun misshandlade flickan tills döds. Men nu finns alltså en helt annan hypotes som prövas och som kommer att avgöras i hovrätten idag.

Åklagare vill se båda fällda för mord
Chefsåklagaren Pernilla Åström vill se både mannen och kvinnan fällda för mord. Med tanke på något som kallas garantansvar. Det vill säga vårdnadshavares skyldighet att skydda barn mot hot och våld.

– Vi yrkar ju ansvar på båda, sade Pernilla Åström sista dagen i hovrätten i slutet på april.

Idag kommer hovrättens dom i fallet. Och det kan bli allt från att straffet sänks för både kvinnan och mannen till att straffet höjs till livstid för dem båda. Men det kan också bli så att endast en av dem fälls för mord på flickan.

Vi rapporterar om domen direkt i radio från klockan 11.00 och  hovrättens presskonferens sänds även på webben på sverigesradio.se/blekinge från klockan 11.15.