Egyptens förre president Mursi dömd till döden

1:24 min

Dödsdomen idag mot Egyptens störtade president, Mohammad Mursi, har kritiserats av Amnesty International och av Turkiet, men har i övrigt inte mötts av någon stark internationell kritik. Mursi blev Egyptens förste folkvalde president när han valdes 2012. Ett år senare störtades han av militären efter massiva folkliga protester mot honom och det muslimska brödraskapet.

Mohammad Mursi dömdes idag till döden för sin roll i ett fånguppror 2011 när ett stort antal islamistiska fångar lyckades rymma i samband med revolten mot ex-diktatorn Hosni Mubarak.

Amnesty International säger att dödsstraffet har blivit de egyptiska myndigheternas favoritredskap i sin jakt på oliktänktande. Ytterligare 100 personer, bland dem flera ledande medlemmar av Muslimska brödraskapet, dömdes också till döden.

Domen har inte lett till några massprotester i Egypten idag, kritiken har framförallt cirkulerat på sociala medier där en kommentar löd "Man behöver inte gilla Mursi för att inse att det är absurt att ett fånguppror leder till dödsdomar".

Mursi blev extremt impopulär under sitt år vid makten, han favoriserade medlemmar av brödraskapet, splittrade landet och skapade djup oro över vad ett islamistiskt Egypten skulle kunna utvecklas till.

Många egyptier anser att militären och General Sisi, som senare valdes till president, rädda Egypten undan ett inbördeskrig.

Representanter för Muslimska brödraskapet i exil vädjar till omvärlden att fördöma det farsartade egyptiska rättsväsendet som dömt aktivister och islamister på löpande band de senaste två åren.

Men än så länge är det bara Turkiets president Erdogan som har uttalat sin kritik mot Egypten och även mot det han kallade västvärldens hyckleri - väst avskaffar dödstraffet men ser bara på när Egypten tillämpar det" sa Erdogan.

Domen mot Mursi har nu överlämnats till Egyptens stormufti för ett utlåtande innan domstolen fattar sitt slutgiltiga beslut den 2 juni. De flesta bedömare tvivlar på att avrättningen kommer att verkställas.