Talkörer mötte Pegida

1:18 min

Talkörer och burop från ett par hundra personer mötte den islamkritiska organisationen Pegidas torgmöte på lördagseftermiddagen på Forumtorget i Uppsala. 

Protesterna från bl a organisationerna No Pegida och Uppsalabor mot rasism gjorde det tidvis svårt att uppfatta vad Pegidas talare sa, bland dem Malmögalleristen Henrik Rönnquist och konstnären Dan Park.
– Det här är viktigt, att inte främja dem och ge dem andrum att känna att det är okej att säga det de gör. Yttrandefriheten i all ära, men att öppet säga det de gör när man inte kan något om koranen, säger en av motdemonstranterna.

– Det är svårt att höra vad de säger faktiskt, men det är viktigt vilken åsikt man än har att man ska få höras, säger en annan person som tagit sig till Forumtorget.

Ungefär samtidigt som Pegidas demonstration på Forumtorget hade flera hundra människor även samlats vid Resecentrum för att demonstrera. Det var organisationen "Tillsammans för Uppsala" som höll i manifestationen som de själva beskrev som en manifestation för religionsfrihet, trygghet och sammanhållning och där medlemmar från bland annat Judiska Föreningen, Svenska Kyrkan, Uppsala Missionskyrka och Uppsala Unga Muslimer medverkade.