Drakhuvudsymbol hittad på Birka

1:48 min

Själva symbolen för vikingastaden Birka, ett drakhuvud med gapande käftar, har hittats vid utgrävningar i hamnen på Birka i Mälaren. Ett riktigt fynd, säger Lena Holmquist, docent vid arkeologiska forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet.

Lena Holmquist är docent vid arkeologiska forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet, och har deltagit i utgrävningen på Birka. Hon beskriver hur fyndet ser ut så här:

– Vad vi kan se så är det drakens huvud och näbb, det här är käftarna som är så här, däremellan syns lite svagt tänderna, sedan är det hårtofsarna på nacken, säger Lena Holmquist.

För ett otränat öga ser den inte mycket ut för världen, den lilla bronsklump som för en vecka sedan hittades vid en utgrävning på Birka. Men arkeologen Lena Holmquist och hennes kollegor vid arkeologiska institutionen vid Stockholms universitet insåg snabbt att det var ett riktigt fynd som de gjort. Under våren har de tillsammans med arkeologer och forskare från ett flertal länder bedrivit ett forskningsprojekt i vikingastaden och gjort utgrävningar i Birkas hamn.

– Det här var ett oväntat fynd. På grund av landhöjningen ligger hamnen i dag på det som är land. Vi hade inte förväntat oss att hitta ett sådant här fint och exklusivt fynd som är så betydelsefullt, säger Lena Holmquist.

Drakhuvudet är en symbol för vikingatiden och för Birka. Vid en utgrävning som gjordes på Birka på 1870-talet hittades en gjutform som föreställde just ett drakhuvud, och nu tror arkeologerna att drakhuvudet som man har hittat har gjutits i just den formen. Förmodligen användes drakhuvudet som någon slags utsmyckning.

– Kanske har det varit någon form av dräktutsmyckning eller en nål. Det kommer vi se när vi hunnit rengöra det helt och fått fram det, säger Lena Holmquist.

Drakhuvudet har nu tagits till laboratoriet och förmodligen kommer det så småningom att hamna på Historiska museet så att även allmänheten kan få ta del av drakhuvudet.

– Försiktigt håller jag på att ta bort den lösa jorden, så att det kan bevaras för framtiden och förhoppningsvis ställas ut, säger Lena Holmquist.