Regimkritisk rysk Youtube-kanal allt populärare

1:58 min

I Ryssland har det allt hårdare medieklimatet skapat utrymme för små oberoende projekt att nå en allt större publik genom i första hand internet. En av de mer oväntade framgångarna är det regimkritiska lågbudgetprojektet Sotnik TV som lägger ut sina reportage på Youtube. Sotnik TV finansieras uteslutande av donationer från den växande skaran tittare. Kulturnytt har träffat grundaren och programledaren Sasha Sotnik i Moskva.

Intervjuer med människor på gatan om aktuella och ofta politiskt känsliga ämnen. Det är just den sortens reportage som gradvis nästan helt försvunnit från de ryska tv-kanalerna sedan Vladimir Putin blev president för 15 år sedan. Sotnik TV har upp emot 400 000 visningar på Youtube för sina mest populära avsnitt som också delas flitigt i sociala medier. Programledaren Sasha Sotnik jämför med hur protestsånger spreds på kassettband under Brezjnevtiden på 70-talet.

- Nu har internet ersatt kassettbandspelarna, säger Sasha Sotnik som själv är litteraturvetare i grunden och fram till den ekonomiska krisen för sex-sju år sedan jobbade på ett förlag i Moskva. När så den stora proteströrelsen drog fram genom den ryska huvudstaden våren 2012 köpte en bekant till Sasha Sotnik en kamera och gav honom den. Sotnik hade då aldrig kunna ana att webb-tv-projektet skulle bli hans heltidssyssla tack vare donationerna från tittare. Sasha Sotnik säger att det största hotet mot människor i dagens Ryssland är att landet styrs av banditer.

- Jag ser det som min uppgift att få människor att inse vilka farliga krafter som sitter vid makten, säger Sasha Sotnik. Förutom enkäter med människor på stan visar Sotnik TV också intervjuer med samhällskritiska personer, röster som inte släpps fram i de statskontrollerade ryska medierna.

- Om människor börjar förstå vad som pågår kanske vårt land skulle kunna förändras, säger Sasha Sotnik.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sverigesradio.se