"Förenade förorter" vann Poetry Slam

2:46 min

Simon Matiwos från Husby vann den individuella tävlingen och hans lag Förenade förorter tog hem lagvinsten i SM i Poetry Slam som avgjordes i Stockholm i helgen.

Poetry Slam är en tävlingsform där grundreglerna är att dikterna skall vara originaltexter framförda av poeten själv inom en tidsram av tre minuter. Tävlingen kommer ursprungligen från Chicago, USA och har arrangerats i Sverige sedan 1995. 

Den nya svenska mästaren knep förstaplatsen i årets tävling framför sin lagkamrat Elise Ekmen från Hässelby men det är laginsatsen som Simon Matiwos helst av allt ville hylla dagen efter storvinsten.  

– Det känns skönt att få upprättelse. Vi är här för att visa att det här är vad Sverige har missat och att vi kan bidra med mycket mer.

Utöver Simon Matiwos och Elise Ekman består laget Förenade förorter av Sabrina Ibenjellal och Per Buténas. 

Det är många som tar sin tid att berätta för oss hur mycket de uppskattar det som vi gör. Man blir ju rörd. Det finns inte mycket mer att säga än att det är sjukt underbart att folk verkligen uppskattar det vi gör.  

Vad hade ni för mål inför tävlingen?

– Vi var som en familj, bland det första vi sa var att om en av oss vinner så vinner vi allihop. Så vi har fungerat väldigt starkt som en enhet.

Hur får man en sån känsla för ni har ju inte varit lag så länge?

– Vi har så många gemensamma historier och vi kommer så bra överens. Vi kommer från olika ställen så det har varit väldigt genuint intressant att träffa varandra. Det har skett automatiskt.

Lagets coacher har hjälpt till med peppen och fått Förenade förorter att ta fram sina ödmjuka sidor och att inte bara använda vinnarskallarna. 

Vad var det för budskap ni ville föra fram?

– Gemenskap. Skulle jag vilja påpeka framförallt. De flesta fokuserar som individer men vi bestämde oss för att vi ska ta det här som lag och vi ska samarbeta. Våra texter handlar om just gemenskap, det är det återkommande temat.

– Vi gick upp som en familj på scenen.

Svenska Mästerskapen i Poetry Slam avgjordes i Stockholm lördagen den 17 maj.