Storbråk i den svenska whiskybranschen

2:19 min

Landets enda tunnbindarmästare Johan Thorslund på Thorslundkagge i Högsjö utanför Vingåker, anklagar Sveriges största och mest välkända whiskytillverkare Mackmyra för falsk marknadsföring.

Bakgrunden är att Mackmyra bytt namn på en produkt till "Svensk Ek", trots att whiskyn bara till liten del är lagrad på fat av svensk ek, vilket inte framgår på flaskorna på Systembolagets hyllor.

– Innehållet i den här produkten har bara lagrats till max tio procent en kortare period, på svenska ekfat. Det framgår inte alls. Man vilseleder konsumenten att tro att man ska få någonting exklusivt, som bara är kryddat lite exklusivt, säger Johan Thorslund.

Det var när Mackmyra bytte namn på sin whisky från ”Första Utgåvan” till ”Svensk Ek”, som Johan Thorslund reagerade, eftersom han levererat alla de svenska ekfat som whiskyn lagrats i.

För ingenstans framgår det på flaskan eller kartongen att det bara är en liten del av flaskans innehåll som är lagrad på svenska ekfat och att det allra mesta är lagrat på mycket billigare begagnade amerikanska bourbonfat.

På förpackningen förespeglas också att eken i faten skulle komma från Visingsö, vilket även det är en halvsanning enligt Johan Thorslund.

– På etiketten ser det ut som om 100 procent av eken skulle vara från Visingsö, men man har bara döpt om alla fat vi skickar, till Visingsöek. Jag kallar det vilseledande.

Journalisten, författaren och whiskyexperten Henrik Aflodal är kritisk till Mackmyras agerande.

– Jag som konsument skulle förvänta mig att produkten är lagrad på svensk ek, men Mackmyra borde ju redogöra för var produkten har lagrats.

Mackmyras VD Magnus Dandanell medger att texten på flaska och kartong är otydlig.

– Det är klart vi skulle kunna vara tydligare på förpackningen och vi ska förtydliga det vi kan så fort vi bara kan.