Sjukvård

Hon flyttade från Östersund för att få bättre MS-vård

2:11 min

Beroende på var i landet du bor har du större eller mindre chans att få den vård du behöver om du har MS.

För Charlotte Sundqvist från Östersund innebar det att hon flyttade till Stockholm för att få den vård hon behövde.

– Det är klart att det inte är okej, det är helt uppåt väggarna. Man måste också försöka se vad som är bra för en själv att göra och göra det som är bäst för en, säger hon.

Charlotte fick diagnosen MS i mitten av 90-talet. Då bodde hon i Östersund och spelade basket i division ett när hennes armar började domna bort. Efter mycket om och men fick hon sin diagnos.
Sex år senare beslutade hon att flytta från Östersund till Stockholm på grund av att vården var otillräcklig här.

– Vi märkte av en ganska hastig förändring i sjukdomsförloppet och jag var ganska aktiv och kollade upp vad man kunde få för bromsmediciner. Men de fanns inte att tillgå i Östersund, så då valde jag att flytta till Stockholm, säger Charlotte.

I den nya rapport som patientorganisationen Neuroförbundet presenterar visar att ojämlikheterna i MS vården, som Charlotte upplevde när hon valde att flytta, fortfarande finns kvar i dag.

I Region Jämtland Härjedalen är det cirka 70 procent av patienterna med skov som haft MS i mindre än 15 år som behandlas med bromsmedicin, målet är 75 procent.

Regionen når heller inte upp till målet att 75 procent ska få träffa en neurolog en gång om året, siffran där är 65 procent.

För Charlotte däremot innebar flytten till Stockholm att hon fått sina bromsmediciner och hon får träffa en neurolog en gång om året.

– Jag tror att det var det bästa jag kunde göra, jag har haft sådana fruktansvärda skov som har gjort att jag blivit paralyserad och inte kunnat prata. Men tack vare att sjukvården här i Stockholm har varit så extremt duktig och professionell, jag har fått all hjälp man kan få och alla de bästa medicinerna, så tror jag faktiskt att jag är så här pass bra bara för att jag flyttade och det är lite sorg i det för jag trivdes i Östersund, säger hon.