Köpenhamns kommun förbjuder resor med Ryanair

1:43 min

Landets största arbetsgivare, Köpenhamns kommun, förbjuder sina 45 000 anställda att flyga med bolaget på arbetstid. Det här beskedet kommer bara några dagar innan Ryanair och flygfacket ska mötas i danska arbetsdomstolen. Anledningen är Ryanairs anställningsvillkor.

– Om man ska vara leverantör till kommunen så ska man erbjuda ordentlig lön och arbetsvillkor. Det Ryanair sysslar med är social dumping och det tar vi avstånd ifrån i Köpenhamns kommun, säger Lars Weiss, gruppordförande för Socialdemokraterna i Köpenhamns kommun

Ända sen Ryanair etablerade en flygbas på Köpenhamns flygplats i mars i år har bolaget mött starka protester från fackföreningsrörelsen. Kritiken från facket har handlat om att Ryan air vägrar ingå kollektivavtal och betalar för låga löner till sina anställda.

Deras låga priser bidrar till så kallad lönedumpning, menar socialdemokraten Lars Weiss, och det vill man ta avstånd från i Köpenhamns kommun. Att det i slutändan blir skattebetalarna som betalar för personalens dyrare flygbiljetter, ser han inte som något problem.

– Nej, det tycker jag inte. Vi har ett ansvar som Danmarks största arbetsgivare att se till så att den danska arbetsmarknaden fungerar, och det vore oansvarigt om vi varje gång valde det billigaste alternativet, säger Lars Weiss.

Ytterligare åtta danska kommuner har de senaste veckorna meddelat att dom vill införa krav på att flygbolag har danska kollektivavtal.

På den svenska sidan säger Andreas Schönström, Kommunalråd i Malmö, att man vill titta närmare på hur Köpenhamns kommun agerar, men att det kan bli svårt att rent lagmässigt göra samma sak i Malmö.

– Vad jag känner till om lagstiftningar har vi inte rätt som kommun att diskriminera något enskilt företag och säga att just det företaget får man inte handla ifrån eller köpa varor eller tjänster ifrån, säger Andreas Schönström (S).