Gränna

Protester på flyktingboendet Vida Vättern

5:41 min

Ett 40-tal flyktingar vid boendet Vida Vättern hungerstrejkar då de anser att det inte finns tillräckligt med saker att göra.

Drygt 47 flyktingar finns på flyktingboendet Vida Vättern, som P4 Jönköping tidigare skrivit om med anledning av ett cykelinitiativ där flyktingar ska lära sig cykla och sedermera delta i Vätternrundan.

Nu har ett drygt 40-tal av de 47 flyktingarna börjat hungerstrejka då de anser att det inte finns tillräckligt med saker att göra vid boendet. En av dem som strejkar är en 22-årig man som vill kalla sig för "Ali".

Det är frustrerande, man känner sig arg och det är mycket negativa känslor. Inget känns positivt just nu.

Ali har bott på Vida Vättern sedan september och han berättar att det inte finns något att göra. Vida Vättern är vackert enligt Ali, men det är isolerat och det är svårt att ta sig någonstans. För tillfället delar de 47 flyktingarna på sex busskort, och förbindelserna är inte heller de bästa till Ödeshög och Gränna, och enligt Ali är det många som känner sig frustrerade.

En av dem som inte tillhör den hungerstrejkande gruppen är Tomas Negussie från Etiopien.

För mig är det inget problem. Jag är inte här för maten. Jag är här för friheten och jag har sökt friheten länge. Jag vill ha ett bra liv i framtiden, en bra utbildning, för mig och min familj. Jag har et ljust liv här, det är därför jag är här. Jag har gått igenom mycket i mitt land och jag har offrat mycket för att komma hit.

Jessica Baker är föreståndare för asylboendet Vida Vättern och hon tror att mycket av frustrationen byggs upp på grund av de långa väntetiderna.

– Många är unga män och har precis gått ut skolan och då blir det kanske en frustration när man sitter och väntar och aldrig får något besked. Man vill ha en fysisk aktivitet. Man vill jobba, bli fysiskt trött och känna sig nöjd med sig själv, säger hon.

Annicki Oskarsson, kristdemokratiskt kommunalråd i Ödeshög, tror inte att en hungerstrejk är rätt metod om man vill få till en förändring.

– Den här situationen är väldigt olycklig, men jag tror inte att hungerstrejk är rätt sätt att gå för vi vet att vi har många flyktingar och flyktingboenden där människor far illa och det skulle bli jobbigt om alla började hungerstrejka. Vi vet att vi jobbar på att lösa situationen så fort som möjligt, säger Annicki Oskarsson.

Hör alla intervjuer i ljudklippet i toppen av sidan!