Oroligheterna i Afghanistan kan sprida sig

Svenska Afghanistankommittén fruktar nu att de våldsamma studentdemonstrationerna kommer att sprida sig över stora delar av Afghanistan. Demonstrationerna har hittills krävt fyra dödsoffer och västliga organisationer har attackerats.

– Studenterna samlades på gatorna och skanderade ”död åt USA”. De började bränna bilar, konor och affärer. Vårt lilla sambandskontor som vi har i Jalalabad plundrades och inredningen eldades upp och två bilar skadades, så visst, vi har drabbats vi också, säger Bengt Kristiansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén, nyligen hemkommen från Afghanistan.

Förhörsledare skändade Koranen
Det som har väckt studenternas vrede är uppgifterna om att amerikanska förhörsledare på Guantánamobasen på Kuba skändat Koranen genom att bland annat spola ned ett exemplar i en toalett.

Det är uppgifter som förekommit i en amerikansk tidskrift men även återgetts av de afghaner som nyligen frisläppts från Guantánamo och som nu vittnar om detta vid universiteten i Afghanistan.

Trots att svenska Afghanistankommittén är politiskt och religiöst obunden så kopplas hjälporganisationen ihop med det USA-västliga inflytandet i Afghanistan i dag.

– De ser ju i ett slags blocktänkande att här finns USA och det internationella samfundet, här finns västvärlden, säger Bengt Kristiansson.

Finns det risk för spridning av sådana här våldsamma demonstrationer?

– Jag tror att det är en mycket stor risk, för nu har amerikanerna på Guantánamo bay skändat det som alla afghaner håller högst. Man vet historiskt sett att sådant här väcker afghanernas vrede och samlar dem till motstånd.

Kan det gå till våldsamheter mot till exempel Afghanistankommitténs personal och andra som jobbar för västliga organisationer?

– Nej inte så länge det är den här folkliga vreden vi talar om. Men självklart kommer nytalibanerna använda detta i sin rekrytering till terrorattentat och då kan det drabba oss också, säger Bengt Kristiansson.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se