Polisen varnar för bluffmejl från CDON - Eva kan ha fått trojanen

1:25 min

Upp till 1 000 svenskar har fått mejl från CDON.com om att de ska betala en faktura på 51 000 kronor. Nu varnar polisen för de här professionella bedragarna.

Genom att skicka ett mejl där de utger sig för att vara CDON.com som vill ha betalt för en faktura får de folk att klicka sig in på en länk som sedan planterar en trojan i folks datorer som sedan gör att bedragarna kan ta sig in på ditt konto.

– "Jag har minsann inte beställt det här" är nog reaktionen för många som klickar sig vidare för att se vad det är frågan om, säger Jan Olsson som är polis.

Omöjlig att få bort

Trojanen funkar så att den känner av om någon går in på sin bank. Då kan de se dina uppgifter och tömma kontot. 

– Det är en väldigt hemsk trojan som är extremt svår och nästan omöjlig att få bort om den väl kommit in i datorn. Antivirusprogram känner inte ens av den, säger Jan Olsson och lägger till:

– Vi är inte vana vid den här typen av extremt sofistikerade bedragare.

Eva klickade på länken

– Jag bara klickade ju på den, hoppas verkligen inte jag har fått in något skit i den här datorn, säger Eva Anemyr som är en av de som fått mejlet och klickat på länken.

När hon får veta att trojanen är i princip omöjlig att få bort säger hon:

– Det här är förjäkligt. Hur kan man göra så mot andra människor? Det kan ju förstöra någons liv.

Tas ut i Sydamerika eller Asien

Än så länge så vet inte polisen om det är någon i Sverige som blivit av med pengar.

Men polisen tror att om bedragarna får tillgång till några pengar så förs de över till konton utomlands och hämtas ut i kontanter av folk i Sydamerika eller Asien.