Publiknätverket

Får det vara lite maskrosplättar?

14 min

Nyutslagna bokblad, maskrosblommor och kirskålspesto är några nyttigheter som går att kalasa på såhär på vårkanten. Tina Melkersson tipsar oss om matnyttigheter du kan fixa från din egen trädgård. 

Att brännässlan och kirskålan går att äta vet de flesta. Men att stekt kirskål med fetaost och lite citronsaft är riktigt gott vet nog färre. Eller att brännässlan förutom alla sina nyttigheter också är ett fantastiskt gödningsmedel?

– Brännässlan är min favorit såhär års, den kommer om och om igen och man kan använda den till massor av saker. Likaså är det med kirskålen, den kan användas till mycket. Själv brukar jag göra pesto, eller steka den eller bara använda de späda små bladen i en god sallad, säger Tina Melkersson som är P4 Hallands egna odlingsexpert. 

En annan mer okänd godsak är nyutslagna boklöv, de är milda och lite syrliga i smaken. Enligt Tina är de utmärkta att ha i sallad tidigt på våren. 

– Både lönn-, bok- och björklöv går att äta, även lönnens blommor är fantastiskt goda. Men det gäller samma här som med mycket annat - ta de små späda bladen och var helt säker på att du tar rätt blad innan du äter, säger Tina. 

Maskrosens gula blommor är också goda i sallad. 

– Dra av de gula små kronbladen på blomman och använd dem i sallad eller i pannkakssmeten, de är söta och goda och ger en fin färg. 

Även maskrosens blad går att använda men tänk på att ta de små nya bladen och inte de stora som ofta har en bitter och lite beskare smak. 

Tina Melkersson tycker fler borde lära sig ta till vara på godsakerna omkring oss istället för att köpa importerat från storproduktion. 

– Det finns så mycket att finna i naturen som är nyttigt, brännässlan kan användas till allt möjligt under både vår, sommar och höst. svinmöllan är en annan personlig favorit. Det är naturens egna spenat, en mild och jättegod växt som kan användas till det mesta.