Genustisdag

Den könsindelade idrotten

4:02 min

När flicklag utmanar fotbollens normer väcks känslor. Ett flicklag i Älsvsjö spelar nu i samma serie som de jämnåriga pojkarna. Genusvetaren benar ut idrottshierarki, och nesan när killar förlorar mot tjejer.

Sarah Ljungquist är genusvetare och litteraturvetare på Högskolan i Gävle, och varannan tisdag besöker hon förmiddagen för att tala om ett aktuellt ämne.

I dag pratar hon om det faktum att elvaåriga flickor i Älvsjö spelar i en pojkserie, och de frågor detta väcker.

– Det finns ju ingen anledning att dela upp lagen om man nu verkligen vill göra det här utifrån ett genusperspektiv där man vill få bort det här hierarkiska som uppstår när pojkar alltid anses bättre på fotboll än flickor, säger Sarah Ljungquist.

Hon menar vidare att det är därför det blir prestige för tjejerna att vinna över killarna, samtidigt som det blir en väldig förlust för killarna att förlora mot flickorna.

För att agera mot normen med uppdelade pojk- och flickserier tycker Sarah Ljungquist att tränarna ska uppmuntra lagen att spela mot varandra, och att man vid förlust poängterar att förlusten enbart berodde på att motståndarlaget var bättre.

Här nedan kan du höra klippet där Sarah Ljunquist förklarar varför utvecklingen mot ett jämnställt samhälle kan främjas av att flickor och pojkar idrottar på samma villkor.