På Café Irene i Flen får man glömma

1:46 min

Personer med demens som är i början av sin sjukdom har behov av att träffas och byta erfarenheter och det har Flens kommun tagit fasta på.

Kommunen har precis startat ett nytt café i Malmköping där det ska hållas träffar för personer med demens och sedan nio år tillbaka finns ett sådant café inne i Flen, där personer med demens kan träffa andra i samma situation, för att dela erfarenheter och hitta sätt att hantera sin sjukdom.

Siv Lundström har nyligen fått sin diagnos och tycker det känns bra att kunna prata med andra i samma situation.

– Sjukdomen man har diskuterar man inte gärna med andra, för jag tror inte de förstår. Du kan väl inte ha den sjukdomen, säger de. Precis som om man var tvungen att se ut på ett speciellt sätt för att man är sjuk.

På café Irene träffas gruppen två timmar varannan onsdag centrala Flen, verksamheten är öppen så det krävs inget biståndsbeslut för att få delta. Många kommuner satsar på anhöriggrupper, men samtalsgrupper för de som själva är sjuka är ovanligt, säger Birgitta Wallström som är demensteamledare i Flens kommun.

– Jag kallar det en självhjälpsgrupp, för de delar ju med sig av sina egna erfarenheter.

Gruppen består idag av åtta personer och Irene Ekström var med och startade upp gruppen för nio år sedan när hon hade fått sin diagnos.

– Här törs vi säga vad som helst man behöver inte skämmas. Sen skrattar vi åt dumheterna, berättar hon.