Morddömda parets advokater är förvånade

1:32 min

Hovrättens dom i Yarafallet förvånar båda advokaterna som försvarar paret hos vilket den åttaåriga mördade flickan bodde.

– Domen är en besvikelse, jag hade inte förväntat mig att hovrättens skulle gå på mannens uppgifter som man gjort, säger Eric Widner, kvinnans advokat .

Vad hade du hoppats på?

– Att kvinnan skulle ha friats från mord. Därför att det är uppenbart att mannen kan ha gjort det, säger Eric Widner.

Han menar att osäkerheten kring vem som mördat den åttaåriga flickan gör att både morbrodern och mostern borde ha friats.

Men så har alltså inte skett. Hovrätten dömde de båda till mord, där mostern fick livstid och mannen 14 års fängelse. Något som också Christer Holmqvist, morbroderns advokat är förvånad över.

Förvånad över straffet
 – Jag är överraskad, jag trodde inte att hovrätten skulle döma så strängt, säger Christer Holmqvist, mannens advokat.

Christer Homqvist håller inte med hovrätten om att hans klient, Yaras morbror, skulle ha varit medveten om vad som hände i lägenheten dagen då den åttaåriga flickan mördades. Och han tycker också att straffet, fängelse i 14 år, är för strängt.

Otrampad mark
– Hovrätten skriver att det saknas praxis när det gäller mord och underlåtenhet och sedan bestämmer man påföljden till 14 år, säger Christer Homqvist.

Båda advokaterna kommer att gå igenom domen med sina klienter senare idag och bestämma om de ska överklaga hovrättens dom till den högre instansen, Högsta domstolen.

Advokaterna tror att det kan finnas goda utsikter att få prövningstillstånd, eftersom det saknas prejudicerande mål, alltså vägledande mål kring just garantansvar, underlåtenhet och mord eller dråp.