Recept: Flamberad pepparstek

4:02 min

Calle Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 22/5 2015. 

Första gången Calle gjorde denna rätt var han ensam hemma. När Annica kom hem hittade hon en tom flaska päronkonjak i köket och befarade, vad hon trodde var, det värsta, när Calle meddelade att han ”bara” hade testat att – flambera. Men han hade gjort helt rätt: stängt av fläkten och sett till att ha ett lock till hands.

Till 2 personer.

Du behöver:

2 fina bitar pepparstek, av t ex mörad ryggbiff, à 175-200 g/styck

en rejäl klick smör

ca 1 dl päronkonjak (Xanté)

salt

Till servering:

valfria lättkokta grönsaker, t ex broccoli, bönor, sparris, sockerärter

Ta fram köttet i tid, så att det inte är kylskåpskallt.

Hetta upp stekpannan utan något fett och håll de peppartäckta sidorna mot stekpannan, så att pepparn blir rostad. På så sätt blir smaken fyllig men inte ettrig.

Klicka ner rejält med smör och lägg ner köttet. Stek 1 ½–2 min på varje sida, beroende på köttets tjocklek. Salta lätt.

Slå på päronkonjak i stekpannan och se till att den blir riktigt varm. Stäng av fläkten eller, ännu hellre, ställ dig mitt i köket. Tänd på och vicka på pannan tills alkoholen brunnit ut och elden slocknar.

Vispa ner lite mer smör till en simmig sås. Smaka av med salt.

Tranchera köttet i sneda, centimetertjocka skivor. Lägg tillbaka dem i pannan och servera med valfria tillbehör.