Växjö

Växjö kommun hyr Myresjöhus arena för miljoner - utan att använda den

1:20 min

Växjös kommunledning har i ett avtal med Öster lovat att betala miljonbelopp i hyra för Myresjöhus arena. I åtta år. Hittills har drygt två miljoner kronor betalats ut - trots att arenan knappt använts, visar P4 Kronobergs granskning.

Läs avtalet i sin helhet här.

I går blev det känt att kommunledningen i Växjö ger fotbollsklubben Öster två extra miljoner i bidrag de närmaste åren. Men kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (M) har även lovat Östers arenabolag åtta miljoner kronor för att föreningar och skolor ska kunna spela på Myresjöhus Arena. 

Avtalet med Östers arenabolag, ett så kallat nyttjanderättsavtal, skrev Bo Frank och kommunchefen Ove Dahl under 2013. De båda har lovat att kommunen ska hyra arenan 500 timmar om året varje år för 2000 kronor i timmen.

Men fotbollsplanen med naturgräs har knappt används - inte av skolor och inte av allmänheten. De senaste två åren har den utnyttjats bara en bråkdel av de 500 timmarna kommunen enligt avtalet betalar hyra för varje år.

Ändå har miljonbelopp redan betalats ut. Öster skickar fakturor för hyran utan något underlag - kommunen betalar. Sammanlagt handlar det om åtta miljoner kronor fram till år 2020 som skattebetalarna ska bidra med.

Ja, det är ett bidrag och det är nödvändigt, försvarar sig Bo Frank:

– Fullföljer vi inte avtalet faller Öster och arenastadsbolaget går i konkurs.

Det är tio timmar i veckan som kommunen skulle hyra Myresjöhus arena - året om, vinter som sommar. Hur tänkte ni att den skulle kunna utnyttjas så mycket?

– Vi tänkte nog att det här var ett sätt att ge ett bidrag till hela det här stora projektet Myresjöhus arena, jag tror inte att någon tänkte att vi skulle kunna utnyttja den fulla omfattningen av det här avtalet, säger Frank.

Så det här är ett extra bidrag från Växjö kommun till Öster?

– Ja, det skulle man kunna säga men det här avtalet är inte unikt på något sätt, vi har ett motsvarande avtal när det gäller konserthuset.

Varje år i januari ska kommunen och Öster sätta sig ner och kolla hur mycket kommunen utnyttjat arenan och justera ersättningen efter det. Kommunen ska alltså inte betala för mer än man hyrt.
Men den detaljen har kommunen struntat i.

Åren 2013, 2014 och nu 2015 har summan 250 000 kronor i kvartalet betalats ut efter att Öster skickat sina fakturor.

Varför har ni inte förhandlat om, när ni märker att arenan inte varit uthyrd, frågar vår reporter till Bo Frank (M).

– Av det enkla skälet att skulle vi förhandla ner avtalet så att det skulle bli mer gynnsamt för kommunen skulle vi sätta Östers fastighetsbolag i konkurs.