Ryssland kräver möte med fångar

1:57 min

Ryssland kräver att få träffa de två tillfångatagna ryssarna, som just nu finns på sjukhus i Ukrainas huvudstad Kiev. Trots att de båda själva sagt att de tillhör ryska armén hävdar Moskva att de inte längre är stamanställda.

Kapten Jevgenij Jerofejev höll en arm över ansiktet när han helt kort hälsade till sin familj hemma i Togliatti att han blivit professionellt omhändertagen och är vid liv.

Den andre tillfångatagne ryssen Alexander Alexandrov, sergeant från samma brigad baserad i Togliatti, hälsade till sin familj att han saknade dem och hoppas komma hem snart.

Båda männen har i tidigare offentliggjorda filmer sagt att de varit i Luhanskområdet sedan april med en grupp på 14 från den militära underrättelsetjänsten GRU. Deras uppgift att spana på ukrainska armén. Ukraina har som bevis visat upp ett beslagtaget vapen av en typ som bara används av ryska, men inte den ukrainska armén.

Men hur fria de båda varit att säga vad de vill i förhören är osäkert. Krigsfångar får inte intervjuas hur som helst, enligt Genevekonventionen.

Ryska försvarsdepartementet hävdar att männen inte längre är anställda i armén, utan pensionerade. Samtidigt har Moskva krävt att ryske konsuln får träffa dem.

Läkaren som först tog hand om männen efter striderna berättar att de inte ville sövas vid operationen, eftersom de fått höra i Ryssland att deras organ skulle stjälas om de blev tillfångatagna.

Ukraina vill ställa dem inför rätta för terrordåd, men det har också sagts att en utväxling av de båda mot den i Ryssland fängslade och hungerstrejkande armépiloten Nadja Savchenko kan vara en möjlighet.

I Luhanskområdet där de greps har intensiva strider fortsatt och dödat tiotalet på båda sidor. Det finns en oro att det är en del av en väntad upptrappning av striderna och ett fullständigt sammanbrott för vapenvileavtalet Minsk 2..