Får fem miljoner för felaktigt fängelsestraff - och kan få mer

0:55 min

En 67-årig man från Västerås som satt i fängelse i nästan tio år dömd för att ha våldtagit sin dotter, men som sedan friades, får nu fem miljoner kronor i ersättning för att han suttit frihetsberövad.

Mannen har begärt 19 miljoner kronor och de fem miljonerna kronorna som mannen nu får är ett delbeslut från Justitiekanslern, JK. Det kan alltså bli ett högre belopp längre fram.

– Det är väl troligt, annars hade vi inte betalat ett så stort förskott. Det här är i varje fall det belopp som ska utgå och det är sannolikt att det kommer utgå ytterligare ersättning, säger justitiekanslern Anna Skarhed.

Det var år 2002 som mannen dömdes av Västmanlands tingsrätt till tio års fängelse för att vid upprepade tillfällen ha våldtagit sin dotter under tortyrliknade former. Svea hovrätt skärpte sedan straffet till 14 år.

Men västeråsaren beviljades resning och frikändes i april förra året. Han är den person i Sverige som har suttit fängslad längst tid efter en felaktig dom.

Av de 19 miljoner kronor som mannen vill ha i ersättning är cirka fyra miljoner av dem för inkomst- och pensionsförlust. 15 miljoner kronor är för lidande.

– Det handlar om att man har lidit, att man farit illa under den tid man varit frihetsberövad. Är det då en lång tid så har man under en lång tid haft det jobbigt, säger Anna Skarhed.

JK säger att mannen under alla omständigheter har rätt till ersättning och de kommer att träffa mannens ombud i juni för fortsatta förhandlingar.