Tidigare Migrationsverket-anställd fälls för mutbrott

1:27 min

I dag kom domen i Malmö tingsrätt om misstänkta mutbrott på Migrationsverket i Malmö under 2008 och 2009. Den huvudåtalade mannen, som avskedades från Migrationsverket 2008 döms till tre års fängelse för bland annat grovt mutbrott.

– Vi tänker överklaga. Vi har redan haft kontakt med varandra och är helt eniga om att vi tänker överklaga domen och underställa den hovrättens prövning, säger advokat Leif Silbersky som företräder den 53-årige man som varit huvudåtalad.

Målet har gällt sju personer som under åren 2008 och 2009 köpte falska bulgariska pass. På det viset kunde de registrera sig som EU-medborgare med uppehållsrätt i Sverige, trots att de inte var det.

Malmö tingsrätt anser i sin dom att det är klarlagt att den 53-årige mannen som då var handläggare på Migrationsverket är den som har bedrivit handeln, tillsammans med en 56-årig man som drev en restaurang i Malmö. Männen var goda vänner och enligt domen blev restaurangen en känd mötesplats för flyktingar som behövde hjälp med papper.

Det är till stor del på vittnesmålen från restaurangägaren och från de personer som köpte handlingarna som den 53-årige mannen nu fälls. Att tingsrätten fäller 53-åringen på uppgifter från en medåtalad är mannens försvarare, advokat Leif Silbersky kritisk till.

– De har helt förlitat sig på en medtilltalad som man till yttermera visso dömer till ett fängelsestraff. Jag menar att den medtilltalade har haft all anledning att lämna oriktiga uppgifter, säger Leif Silbersky.

– Jag påstår inte att det är så, men jag påstår att det kan vara så. Då fungerar juridiken på det sättet att då borde man inte lägga hans uppgifter till grund för en fällande dom.

Den 53-årige mannen döms till tre års fängelse för bland annat grovt mutbrott. Åklagaren hade yrkat på två års fängelse, men tingsrätten gör alltså en strängare bedömning.

Tingsrätten anser att det är klarlagt att han i vart fall tjänat 450 000 kronor på affärerna. Den 56-årige restaurangägaren fälls också för brott, för bland annat medhjälp till grov urkundsförfalskning. Han döms till fängelse i ett och halvt år.

Däremot friar rätten en 47-årig man som fortfarande är anställd på Migrationsverket, men som har varit avstängd i flera år. Han var åtalad för bland annat grovt tjänstefel och i ett fall för grovt mutbrott. Åklagaren ansåg att han begick brott när han registrerade de falska uppehållsrätterna, men tingsrätten anser inte att det är bevisat att han visste att handlingarna var falska.

För övrigt konstaterar tingsrätten att Migrationsverkets handläggning av den här typen av ärenden i hög grad var summarisk och att man bara i undantagsfall följde upp om kopior av handlingar var äkta. 47-åringen var också i ett fall åtalad för ett grovt mutbrott, men frias även helt från det.

Brottsutredningen har pågått i flera år. De första misstankarna uppstod i samband med en intern utredning på Migrationsverket.