Här är projektet som ska skapa fler ickevita händer på nätet

Vad får du för resultat när du söker på "hand" i en bildsökmotor? För ett år sen upptäckte studenten Johanna Burai att alla händer som dök upp med det sökordet var vita.

Det var när hon sökte efter en bild till ett skolprojekt som grafisk design-studerande Johanna Burai insåg att alla bilder hon kunde hitta när hon sökte på "hand" på Google var vita.
­

– Jag letade efter en svart hand och jag blev chockad över att det inte fanns en enda med i sökresultatet, säger hon.

Kampanj för fler ickevita händer

Ett år senare har Johanna använt sitt examensprojekt, sajten World White Web, för att lyfta fram frågan. Hon fick dessutom hjälp av flera insatta på området, bland andra journalisten Araia Ghirmai Sebhatu och forskaren Tobias Hübinette.

I praktiken kretsar kampanjen kring att sprida en särskild grupp bilder.

– Det här handlar om sökoptimering. Jag vill att folk hjälper till genom att ladda upp de sex bilderna på ickevita händer som ligger på sajten, på sina egna sidor. På så sätt kan bilderna rankas högre på Google.

Forskning på vithetsnormen

– Vita kroppar representerar den normala människan. Vi kopplar den till våra idéer om normalitet, säger samhällsvetenskapsforskaren Lena Sawyer på Göteborgs Universitet.

Hon menar att exempel som sökresultatet för ordet "hand" kan ha en dålig effekt.

– Det är viktigt för alla människor att se sig själva representerade, särskilt i bild. När man bara visar en sorts människa, då är konsekvensen att det blir svårt för de som inte ingår i den sorten att känna sig delaktiga i samhället.

Fler händer är inte enda målet

- Nummer ett är att sökresultatet ska ändras, men det är minst lika viktigt att skapa medvetenhet. Den vita normen är tyvärr fortfarande väldigt osynlig för personer som är vita, säger Johanna Burai.