Nytt utbrott av kryptosporidios

5:06 min

Ytterligare ett utbrott av parasitsjukan Kryptosporidios har upptäckts i Skaraborg. Det nya utbrottet tros komma från ett kosläpp i Skövde kommun.

För ett par veckor sedan blev det känt att ett tiotal personer fick svår magsjuka efter att ha varit i kontakt med kalvar på en gård i Hjo kommun i slutet av april - i samband med ett så kallat kosläpp. Det handlade om samma parasit som drabbade tiotusentals personer i Östersund för fem år sen.

- Efter att folk läste om det här fick vi fler som sökte vård för magsjuka, och vi upptäckte att det fanns fall där man inte besökt den här gården i Hjo, säger smittskyddsläkare Peter Nolskog.

Istället hittade man ett annat kosläpp utanför Skövde som gemensam nämnare. Detta skedde ungefär samtidigt som kosläppet i Hjo.

Här har tusentals personer besökt gården, och man har lokaliserat ett tiotal sjuka med långvariga vattniga diarréer. Några är fortfarande sjuka och mörkertalet tros vara ganska stort.

Läkarna har nu också noterat att handsprit inte biter på den här parasiten, vilket kan förklara spridningen, eftersom just handsprit använts som skydd på kosläppen. 

- Istället är det bättre att gnugga händerna med tvål och vatten, säger Peter Nolskog.

En förklaring till att man upptäcker två likadana smittor samma år kan vara att sjukvården fått bättre metoder att diagnostisera den här smittan. Parasiten upptäcks nämligen inte vid vanliga avföringsprov.

- Vi kan ha haft fall tidigare, men helt enkelt inte vetat om det.